събота, 4 май 2024 г.

Съдебни шеги: Върнаха Волен Сидеров на „Обединени патриоти“

Волен Сидеров ще решава дали „Обединените патриоти“ ще се явяват сами на избори, дали ще правят коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС или други партии и движения, които ще се явят на парламентарния вот. Ако Красимир Каракачанов и Валери Симеонов решат обаче да се явяват без „Атака“ на изборите, ще трябва да се регистрират отново в ЦИК до 17 февруари.
До абсурдната ситуация се стигна, след като тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия, с което партия „Атака“ беше заличена от коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Така представляващият коалицията Красимир Каракачанов, който внесе искането за промяна на името в края на януари не успя да се отърве от Волен Сидеров и „Атака“ два месеца преди изборите.
Решението е окончателно, а преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне при спазване на задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Решението на ЦИК е отменено на две основания. Първото е изтекъл срок. В мотивите си върховните съдии посочват, че коалицията от трите формации е регистрирана за изборите, произведени на 26 март 2017 година и съгласно Изборния кодекс сроковете за промени в състава ѝ отдавна са изтекли. Освен това, дори заявлението от 27.01.2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да е било подадено в законовите срокове, искането на коалиция „Обединени патриоти“ пак би било неоснователно, защото трябва да има декларирано желание за напускане на коалицията от страна на партията на Волен Сидеров. А такова липсва.

Магистратите се позовават на коалиционното споразумение между трите партии, според което решенията се „считат за приети само, ако са приети“ с пълно единодушие. В случая няма заявление на „Атака“ за напускане на коалицията, а само решение за промени в състава ѝ, прието от НФСБ и ВМРО, пише в мотивите на съда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html