петък, 3 май 2024 г.

България и САЩ ликвидираха най-голямата платформа за измами в интернет

Службите на САЩ и България ликвидираха най-голямата платформа за измами в интернет – NetWalker, съобщават специлизираните издания зад Океана. В хода на операцията е арестуван канадски гражданин, на когото са иззети близо 500 000 долара в криптовалута.

Интернет платформите, които предоставят като услуга срещу абонамент или ползване определени инструменти в момента са любим бизнес модел за почти всяка софтуерна компания. Той обаче се възприема и възпроизвежда доста ефективно и за нелегални дейности свързани с киберсигурността. Точно такава е интернет платформата NetWalker. Тя предоставя инструменти за незаконно блокиране на данни и изнудването на техните собственици, които трябва да преведат „откуп“, за да си ги върнат. Самата система също така предоставя и пространство, в което да се публикува уличаваща информация за жертви, които не са платили или когато се пробива големи бази с данни. Процесът и инстурментите са популярни и под термина „ransomware“. Дейността на NetWalker е била преустановена след съвместна акция на щатските и български власти през тази седмица. Това обяви на своята страница Министерството на правосъдието на САЩ. Там допълват, че платформата е действала насочено срещу различни здравни институции в разгара на коронавирус пандемията и затова нейното сваляне е голям успех в сферата на киберсигурността. Онлайн изнудването и атаките с подобна цел са една от големите заплахи за потребителите онлайн, както и за различни фирми и публични институции. NetWalker правеше този тип незаконна дейност по-лесна, като предоставя цялостна платформа. За ползването ѝ, тя прибира процент от „откупите“.

Ползвателите на NetWalker се делят на две групи – разработчици и филиали. Първите са отговорни за софтуерните инструменти, като се опитват да ги подобрят, за да са максимално ефективни и да не се засичат от системите за киберсигурност. Втората група има за цел да подбира „жертвите“ за атаките, като се търсят такива, от които да извлекат възможно най-много информация и съответно пари. Цялата платформа и нейните елементи са неутрализирани – системата за разплащания и инструментите за криптирана връзка между „похитителите“ и „жертвите“.

По данни на министерство на правосъдието на САЩ, платформата за онлайн изнудване е отговорна за атаки, при които са платени над 27 млн. долара. При акцията на щатските власти е задържан канадски гражданин в щата Флорида, както и са иззети около 454 хил. долара в криптовалута – любимо средство за сенчести транзакции в интернет. Според щатските власти, последната сума е събрана от поне три различни кибератаки с цел откуп.

Българските власти също имат принос за свалянето на NetWalker. Националната следствена служба заедно с Генерална дирекция за борба с организираната престъпност са неутрализирали единия от онлайн елементите. Това е системата за разплащания и комуникация, която се е ползвала от злонамерените филиали, за да се свързват с жертвите. Ударът срещу NetWalker е доста важен според САЩ, за което те благодарят на българските органи. Причината е, че според разследващите във Вашингтон, кибератаките, които са осъществени чрез платформата за онлайн изнудвания са били специално насочени срещу здравни институции по време на пандемията и така са се възползвали от тежката ситуация. През годините NetWalker се е фокусирал върху редица жертви, сред които са компании, корпорации, болници, полицейски и здравни институции, училища, общини, колежи и университети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html