петък, 3 май 2024 г.

Македонският президент чака изборите в България за еврочленството

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че изявленията за историята от българските политици не подобряват атмосферата за преговори. В интервю за телевизия ТВ 24 Пендаровски заяви, че до изборите за парламент у нас двете страни трябва да фокусират разговорите върху второстепенни въпроси като инфраструктура, енергийно свързване, сътрудничество в образованието, медиите. Той поиска да се изчака 2-3 месеца да спадне напрежението и след това с хладен ум Скопие и София да седнат да решават спорните въпроси.

Държавният глава коментира и предложението на ръководителя на гръцката дипломация Никос Дендиас да бъде посредник в преговорите с България. Той изрази съмнение, че в един типичен балкански спор трета балканска държава може да бъде възприета като независим медиатор.

„В един типичен балкански спор като този, който е наложен от София, се съмнявам, че трета балканска държава може да бъде възприета като независим медиатор. Според мен най-добрите посредници в балканските проблеми са от „могъщите далечни страни“, заяви Пендаровски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html