петък, 3 май 2024 г.

Армия от тролове омаскарява противниците на Цветанов в интернет (ВИДЕО)

Новоизлюпеният републиканец и бивш втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов използва мощно и много модерно оръжие в опита си да се добере до Народното събрание. Става дума за популярните в последните години „тролове“, които работят за имиджа на Цветанов и неговите „Републиканци за България“ във всички възможни социални мрежи, сайтове и форуми в световната глобална мрежа. Компютърни специалисти на друга опозиционна сила – „Демократична България“, разкриха как голяма група фалшиви профили във Фейсбук е активирана да лъска имиджа на Цветанов.

Експертите забелязват, че определени хора са много активни в коментарите и мненията под постовете на лидера на „Да, България“ Христо Иванов. Техните статуси съдържат, общо взето, едни и същи опорни точки, а някои са направо идентични. Така например профил с името Атанас Кехалиев пише по адрес на Христо Иванов „Подлоги сте на Борисов“. Веднага след него Емануела Красимирова пише същото: „Подлога на Борисов“. Следват десетки статуси в този смисъл от различни профили. Това се сторило подозрително на IT специалистите на Христо Иванов и те започнали своя проверка, която разкрила, че всъщност става дума за тролове. Оказало се, че имената на профилите са български, но всъщност хората, които са ги регистрирали, са чужденци!

Това се вижда с просто око в линка, от който идва съответният профил. Смята се, че десетките профили, които непрекъснато атакуват „Демократична България“ с обвинения във връзки с Борисов, са създадени в чужбина и с една-единствена цел – омаскаряване на политическия съперник. Стига се до абсурдната ситуация профил с името „Борислав Мечков“ да е регистриран от жена на име Кариса Тепер.

Христо Иванов

Следващата измама на Цецовите републиканци, която експертите на „Демократична България“ са установили, е, че в много от тези профили снимките са абсолютно измамни. В някои от тях фотосите са извадени от реклами на СПА салони или разкрасителни процедури. И тук ставаме свидетели на абсурд – мъжки профил да има за основна снимка красива жена, като над нея е запазено името на процедурата. Третото основание да се смята, че повечето профили, коментиращи действията на Христо Иванов, са фалшиви, е времето на тяхното създаване. Всички те са създадени през последните три месеца!

Любопитна е и следващата подозрителна характеристика. Тя е свързана с работното място на хората, които се крият зад фалшивите профили. Повечето са посочили големи търговски вериги. По този начин не могат да бъдат проследени истинските създатели на профилите. За прикритие са използвани най-голямата верига за продажба на хранителни стоки, някои от най-популярните сладкарници в България, както и един от гигантите в продажбата на бензин и дизел на дребно.

И накрая идва черешката на тортата, която води директно към Цветан Цветанов и партията му „Републиканци за България“. Всички профили менте са харесали страницата на Павел Вълнев. Бизнесменът от Доспат, чиято бизнес кариера в САЩ повдига много въпроси, е смятан за финансовата опора на проекта на Цветанов, а някои дори го подозират, че е създаден от самия Цветанов. Той и брат му бяха собственици на телевизия BIT у нас, но бяха принудени да я продадат.

Сега Вълневи се включват активно в политиката и успяват да приложат американския и руски модел – масово тролене в интернет и хейт срещу преките съперници за място в Народното събрание. Същите профили, които в статусите си ругаят Христо Иванов, много активно и положително коментират всяка дума на Павел Вълнев. Нито една критика, нито една лоша дума, никакви съмнения в добрите намерения на Вълневи. „Каквато и да е целта на тази армия от тролове – масов хейт или внушения за настроението на хората, едно е сигурно – етиката е задължителна за всички“, завършва разследването на „Демократична България“.

Видеото, показващо схемата:

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html