четвъртък, 2 май 2024 г.

Продават фалшиви сертификати за COVID-19

Европол съобщи в понеделник, че в ЕС се произвеждат и продават фалшиви сертификати за отрицателен тест за Ковид 19, предаде „Ел Паис“. Отделни екземпляри се появиха вече в Испания, Великобритания и Франция.

Данните от тестовете се фалшифицират чрез приложение за смартфони, като измамата се извършва от позната на Европол международна престъпна група. В Испания, за разлика от други държави от Съюза, успешно се прилага ваксината на групата Moderna, като общо там са получени над 87 000 дози от препарата. Медиците, които боледуват от коронавирус в иберийската държава, вече ще бъдат причислявани към заболели от професионално заболяване, което ще им дава преференции в социалното осигуряване.

В Чехия президентът Милош Земан се застъпи за закупуване на руската ваксина Спутник V, въпреки че тя няма разрешение за използване в ЕС. Чехия страда от огромно забавяне на дози от препаратите на компаниите, които имат зелена светлина да доставят ваксини в Съюза. „По- добре ли е някой да загине от липса на ваксина?“, пита чешкият президент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html