събота, 4 май 2024 г.

Проф. д-р Румяна Коларова: БСП едва ли ще коленичи пред Радев

Обявявеното от президента Радев намерение да се кандидатира за втори мандат е един много силен ход, но като много силен ход има многа рискове. Силен ход е, защото той предварително заявява своята кандидатура като платформа за обединение на фронт „Анти ГЕРБ“ и „Анти Борисов“. Това заяви за anteni.bg политологът проф. д-р Румяна Коларова. И още:

Успехът на този ход обаче в много голяма степен зависи от реакцията на партиите, тъй като те ще бъдат основните действащи страни в предстоящата предизборна кампания.  Този ход е в очакване да се повтори онази сценка, в която всички коленичиха пред президетнството. Но БСП едва ли ще коленичи пред президента предизборно. Тя разчита на един електорат, който не се припокрива с неговия.

В „Демократична България“ има такива, които са готови веднага да скокнат в прегръдката на Радев. Обаче това също е много лошо за тях, защото те не се припокриват напълно.

Ясно е, че ГЕРБ, ДПС, Воля и патриотите директно ще го отритнат. Много е важно позиционирането на играч като Слави Трифонов. За него печалба или загуба ще бъде да се позиционира под президентското крило? Предизборно за всеки е загуба, с изключение на хора като Александър Томов, който няма никаква електорална тежест.

Всъщност ходът на Радев е като хода на Борисов с конституцията. Силен ход, но може да бъде губещ за Радев, ако всички го отритнат и го изолират. Не съм сигурна, че това е мъдър и добре премислен стратегически ход.

Датата, на която президентът обяви, че ще се кандидатира за втори мандат – 1 февруари – е точно толкова неудачна, колкото определената от него дата за парламентарните избори 4 април. Това показва, че той е определено тотално извън една култура. Когато му задодоха този въпрос, той отговори в стила „А вие защо биета малки негърчета“? В този стил той отговаря на въпроси и за Навални, и за жертвите на комунизма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html