събота, 4 май 2024 г.

МВР ще връща 6 милиона евро за незаконно купени китайски коли

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска МВР да върне около 6 милиона евро в бюджета на ЕС заради нарушения при голям търг за покупка на високопроходими автомобили. Разследващата службата препоръчва на българската прокуратура да образува дело за злоупотреба с власт срещу отговорните служители на МВР.

Основният проблем е, че министерството е използвало европейските пари за купуване на залежали в складовете високопроходими автомобили, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е започнала през юли 2018 г. след сигнал за измама и присвояване на средства от европейския фондове за вътрешна сигурност и миграция, усвоявани от МВР.

Разследването на ОЛАФ е приключило през декември миналата година, съобщи службата. Установена е доставката на 350 джипа за нуждите на МВР след едностранна промяна на тръжните условия. Накрая вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да се възстановят 5 948 569 евро. На българската прокуратура е препоръчано да обмисли откриване на наказателно разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

Поръчката е обявена от МВР в началото на март 2017 г., когато действаше служебното правителството на Огнян Герджиков. Изпълнителят е избран на 20 април 2017 г. – пак по време на служебния кабинет. Договорът е подписан в края на февруари 2018 година по време на управлението на ГЕРБ. Обществената поръчка е проведена по ускорена процедура заради миграционния натиск по българските граници. Оферти са подадени от 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини. За изпълнител на поръчката е избрана компанията “Българска автомобилна индустрия” на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС. Високопроходимите автомобили са от китайската марка “Грейт Уол”, като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС.

В съобщението на ОЛАФ се цитира и изявление на шефа на службата Виле Итала: “Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност. Затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци.”

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html