събота, 4 май 2024 г.

Девет милиона във Великобритания вече са с първа доза ваксина

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън определи като „решаващ етап“ в битката с вируса постигнато в масовото ваксиниране. Само в събота са били ваксинирани рекордните близо 600 000 души. Общо 9 милиона са получили първа доза ваксина, а 490 000 вече са с втора доза.

Националното здравеопазване съобщи, че повече от 10 000 домове за социални грижи са получили необходимите бройки ваксина, макар и не във всички от тях да е започвала имунизацията чисто по съображения за безопасност, заради огнищата на зараза. Това обаче се очаква да стане скоро и да бъде спазен набелязаният краен срок 15 февруари.

От Шотландия съобщиха, че програмата на местното правителство за първа доза на обитателите и служителите на социални домове, работниците от здравеопазването на  първа линия и хората над 80 години ще бъде приключена до 5 февруари.

В Уелс 75% от настанените в домове са социални грижи са получили първа доза.

Правителството в Северна Ирландия се похвали, че всички възрастни хора в тези домове вече са ваксинирани с първа доза. Отделните части на Обединеното кралство има собствена политика и програми в битката с коронавируса.

Общо броят на получилите първа доза ваксина на Острова наближава 9 милиона. Данните за неделя все още не са налични. Масовото ваксиниране набира скорост и министърът на здравеопазването Мат Ханкок не скри задоволството си от статистиката като изтъкна, че „всяка доза приближава страната с една стъпка по-близо до нормалното“. В неделя обаче бяха отчетени нови 587 жертви, с което общият брой достигна 106 158. Локдaунът със сигурност ще продължи поне до 8 март, когато се очаква отваряне на училищата.

Медиите междувременно разпространиха новината, че капитан сър Том Мур е приет в болница в Бедфорд с пневмония и положителна проба за Covid-19. 100-годишният Том се прочу миналата година по време на първия локдаун, когато направи 100 обиколки на двора си с благотворителна цел и дари събраните средства на здравеопазването. Той се превърна в национален герой и получи титлата „сър“ от британската кралица през юли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html