събота, 4 май 2024 г.

Арестуваха и брата на Навални

Братът на руския опозиционер Алексей Навални – Олег е бил арестуван в хода на операция за обиски на жилища на опозиционни политици. Това съобщи в Twitter директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов. По думите му Олег Навални се е намирал в апартамента на брат си по време на обиска и все още не е известно защо е задържан.

Олег Навални беше освободен от затвора през 2018 г., след като излежа три години и  половина по присъда за незаконно присвояване. Алексей Навални получи условна присъда по същото дело, което според съмишленици е целяло да окаже натиск върху него и да потисне опозицията. Според Жданов обиските вероятно са част от разследване за призивите за антиправителствени демонстрации. Той публикува видеоклип, на който се вижда как Юлия, съпруга на Алексей Навални, заявява на полицаите да изчакат, докато дойде адвоката й.

Според властите, акциите са били в рамките на разследване на вътрешното министерство за нарушаване на „здравните правила“, въведени заради епидемията от коронавирус, след съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера. Установено било, че организаторите и участниците в неразрешените демонстрации са създали заплаха за разпространение на новия щам. Успоредно с това, контролният орган в телекомуникационната сфера „Роскомнадзор“ обяви, че е санкционирал социалните мрежи и сайтове Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, ВКонтакте, Однокласники и YouTube за разпространяване на съобщения, подбуждащи, според регулатора, непълнолетни да демонстрират в подкрепа на опозиционера Навални. Руският следствен комитет, който се занимава с важни разследвания обяви, че са започнали 20 разследвания във връзка с демонстрациите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html