четвъртък, 2 май 2024 г.

След ресторантьорите и търговците с ултиматум към правителството

Само ден, след като държавата се огъна пред заплахите за протести от страна на притежателите на заведения у нас и започна да обмисля отваряне на ресторантите и кафенетата, собствениците на търговските обекти, затворени заради противоепидемичните мерки, също тръгнаха да извиват ръцете на властта. Те настояват да заработят веднага, дори с цената на по-малко работни дни и ограничено работно време.

Искането им е отправено писмено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов и е подписано от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно. Представителите на търговския бранш са съгласни да работят пет вместо седем дни в седмицата

Заради ограничителните мерки секторът губи стотици милиони левове и призовава властта да го спаси от фалит. В писмото си затворените обекти настояват за незабавно отваряне на търговските центрове – моловете, за да може поне оцелелите да се опитат да възстановят дейността си и твърдят, че между 10 и 15% от търговците на дребно в страната вече са фалирали.

От организацията настояват за преразглеждане на досегашните мерки и незабавно изплащане на помощите. Например търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата – 10 процента, все още не са получили нито лев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html