петък, 3 май 2024 г.

Масовата ваксинация у нас започва след Великден

В края на април и началото на май се очаква у нас да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19. Така стартът на масовата ваксинация се очаква да е след Великден, който тази годна е на 2-и май. Новината съобщи пред Нова тв директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Следващата седмица България очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за Оксфордската ваксина на „Астра Зенека“. През февруари пък се очаква да започнат и доставките. За четвъртата ваксина очакванията са скоро процедурата да влезе във финален етап и да се получи разрешение за употреба.

Работим с няколко сценария. Цифрите, които сме съобщили до този момент, са базирани на изчисления за първа доставка през март, заяви още Кирилов.

Той посочи, е от ваксините на „Pfizer“ и „Mоderna“ страната ни е заявила около 5 млн. дози. Още утре у нас ще има нова доставка на ваксини от „Pfizer“ – 14 040 дози. На 1 февруари ще има още една доставка от над 3 500 дози. Така здравните власти у нас очакват да бъдем компенсирани за по-малкото получени при предишните доставки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html