събота, 4 май 2024 г.

Обединение на Америка? Трудно, а Байдън обещава

Антъни Зукър

Би Би Си

Зимата на опасността – така описа предизвикателствата пред Америка президентът Джо Байдън в речта си при инагурацията на 20 януари. Речта не предложи списък с предложения и съответни решения. Този подход бе запазен за първите му действия – 17 на брой, между които стъпки, свързани с миграцията, климатичните промени, правата  на трансджендърите и общественото здравеопазване. Америка е изправена  също пред  разрушителна пандемия, довела до масова загуба на работни места, затваряне на бизнеси, призиви за расово равенство и срещу „домашния тероризъм“.

В същото време Байдън използва речта си, за да предложи надежда за това, че нацията може да бъде обединена, да преодолее настоящата „негражданска война“. „Без единство няма мир, само горчивина и ярост. Няма прогрес, само изтощително насилие над закона.  Няма нация, а само състояние на хаос“, заяви президентът в речта при встъпването си в длъжност. Той е убеден, че „без единство пътят е назад“. Докато Тръмп говореше често за величието и мощта на бащите – основатели на нацията, Байдън отбеляза, че историята била „непрекъсната борба на идеали и сурова действителност“.

Американците са разделени по шанса за единство

Байдън обеща, че съюзът ще бъде възстановен и нацията отново ще се ангажира със света. Така той затвори страницата на философията на предшественика си „Америка на първо място“. Какви ще бъдат приоритетите на Джо Байдън в първите му сто дни, когато политическият му капитал е на най-високо равнище? Екипът му от три месеца работи по темата за началните реални стъпки на новия държавен глава в Овалния кабинет. На първо място – снабдяване на населението с ваксини срещу коронавируса по прозрачен и ефективен начин. Втората стъпка ще бъде фокусиране върху социалното и икономическо разпадане в резултат на пандемията. Тази тема има изключително сериозна  икономическа страна – силно разделеният политически Конгрес трябва да утвърди следващ, масивен финансов пакет за справяне с последиците от ковид-19. Това зависи от гласовете на  републиканците, част от които дадоха да се разбере, че тази  граница може да  не бъде прескочена. Предстоящото гледане в Сената на  импийчмънта срещу Тръмп също не е тема, обединяваща нацията. То ще държи името на предишния президент седмици наред  начело в новините, както и поддръжниците му близо до неговите тегоби.

След  тези непосредствени задачи политическият път на Байдън може да има различни разклонения. Той обеща подобрение в системата на здравеопазването, нови инвестиции в инфраструктура и борба с климатичните промени. Едно от  най-противоречивите му послания е даването на възможност за получаване на гражданство на имигранти, които нямат легални документи – темата, която донесе в голяма степен мандата на Доналд Тръмп преди 4 години.

Доколко ефективни ще бъдат  първите стъпки на новата администрация, в голяма степен ще предопредели успеха ѝ в дългосрочен план. А за да стигне до последната, най-важна стъпка –  да прокара политики, които няма да бъдат  разрушени от следващите президенти, му е необходима твърда  подкрепа в Конгреса. Всъщност Байдън спечели с кампания срещу Тръмп, основана на възможността да се изправи срещу „стъпаловидната криза на нашата ера“. Сега той има шанса да го направи.

Със съкращения. Заглавието е на редакцията.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html