събота, 4 май 2024 г.

Анализатори се хванаха за гушите за мандата на Румен Радев

Михаил Кръстев

 

„Напълно успешен“ и „пълен провал“ – така анализаторите Слави Василев и Михаил Кръстев поставиха в двете крайности на скалата на успеха изминалите 4 години от мандата на президента Румен Радев.

Президентът Румен Радев изпълни своя мандат успешно. Той защитаваше промяната, която беше основен мотив на неговата кампания, това е най-големият му успех. И я защити по най-естествения начин – като застана на страната на гражданите. Особено, когато гражданите поискаха промяна в настоящия модел на управление, той твърдо излезе и ги подкрепи с вдигнат юмрук и фразата „Мутри, вън“, каза Василев пред БНР и добави, че това би бил един много добър предизборен слоган.

Мандатът на г-н Радев е пълен провал. Той не успя да бъде обединител на нацията и посредник в диалога между различните политически сили, коментира Кръстев, но уточни, че ако дългосрочната цел на президента е била да остане в политиката и да остави следа, мандатът му може да се определи като успешен, тъй като държавният глава е успял да бъде в центъра на събитията. „И продължава да бъде в този център и в настоящата кампания за парламентарни избори, където президентът не би трябвало да има чак толкова силна роля. Очевидно Радев има политически амбиции, далеч надхвърлящи тези на държавен глава и на втори мандат. Предстои да видим дали дългоочакваният му политически проект ще бъде осъществен“.

Слави Василев

Кръстев открои Илияна Йотова като едно от ярките политическите остриета на БСП. Двамата анализатори определиха като грешка на държавния глава пропуска му да представи подготвения от него и екипа му проект за промяна в Конституцията:

Българските граждани заслужават, когато някой иска да променя основния закон, да заяви какво желае да променя в него. Незряло е проекти за конституция да се съхраняват в шкафчета и да се чака удобният момент за тяхното изваждане в подходяща политическа обстановка. Когато има идея и има проект, трябва да бъде показан веднага, посочи Михаил Кръстев. Той изказа подозрение, че още през лятото Румен Радев е планирал начало на своята кампания, обвързана със Стратегическия документ и с проект за промяна в Конституцията.

Анализаторите коментираха предстоящите парламентарни избори и бяха категорични, че Бойко Борисов не би се оттеглил, както сам той беше заявил. Василев и Кръстев изразиха очакване лидерът на ГЕРБ отново да бъде водач на партийна листа.

ГЕРБ без Бойко Борисов би била същият проект като „Републиканци за България“ на неговия доскорошен заместник Цветан Цветанов, т.е. едно голямо нищо. ГЕРБ без лидера си се разпада веднага, Бойко Борисов го знае това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html