събота, 4 май 2024 г.

Осем българи с новия щам на вируса

Какво знаем за новия, по-заразен щам на COVID-19

Осем българи са с новия щам на коронавирус, съобщи професор Тодор Кантарджиев пред „Панорама“. „За първи път мога да заявя официално, че доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. 17 мутации бяха потвърдени днес, направиха до двамата ръководители на референтни лаборатории доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен“, коментира Тодор Кантарджиев.

Британските власти твърдят, че новият щам е до 70% по-лесен за предаване, но няма данни, че причинява по-тежки симптоми или, че е по-смъртоносен, въпреки че е необходимо допълнително наблюдение. Все пак обаче по-голямата заразност може да утежни ситуацията, тъй като повече хора ще бъдат инфектирани по-бързо и това ще доведе до допълнителен натиск върху болничните системи.

Новият щам е бил засечен за първи път на Отрова през септември, като през ноември е съставлявал около една четвърт от случаите в Лондон, а в средата на декември делът е достигнал до две трети. Учените предупреждават, че щамът бързо измества другите версии на вируса. Той е необичайно силно мутирал и най-вероятното обяснение е, че се е появил в пациент с отслабена имунна система, която не е могла да се пребори със заразата. Така тялото се е превърнало в място, където вирусът е мутирал, пише Джеймс Галагър, здравен кореспондент на британската ВВС. И уточнява, че изследванията са в ранен етап и има много несигурност и въпросителни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html