събота, 4 май 2024 г.

Дебне ни нов щам на коронавируса, по-опасен от британския

Професор Радостина Александрова, вирусолог от БАН, предупреди за нов, още по-опасен от британския щам на коронавируса. Според нея т.нар. южноафрикански щам има нови две мутации, за които има съмнение дали не пречат на неутрализиращите антитела да си свършат работата. Иначе казано – дали тези две мутации не помагат на вируса да успее да избяга от нашата имунна система.

Напълно вероятно е британският щам да е дошъл в България отдавна, въпреки че за момента няма категорични доказателства, че той е в България, въпрос на време е той да бъде установен. Има 23 мутации и една от тях спомага той да се предава много по-добре между хората – с 50 до 70%. Този вирус трябва максимално да бъде ограничен в неговото разпространение, защото колкото повече се разпространява, толкова се увеличават шансове да възникват нови мутации, каза професор Александрова.

За т.нар. южноафрикански щам тя коментира, че при този вариант има и две мутации, за които има съмнение дали не пречат на неутрализиращите антитела да си свършат работата. Тя беше категорична, че ваксините, които се използват сега срещу COVID-19, не могат да бъдат компрометирани от британския вариант на коронавируса, но за южноафриканския вариант все още продължават проучванията. 2021 ще е годината не само на ваксините, но и на новите варианти и трябва да бъдем подготвени за това, както и за варианта ваксините също да бъдат актуализирани и подобрени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html