събота, 4 май 2024 г.

10 причини да се ваксинирате срещу коронавирус

Защо все повече германци не искат да се ваксинират? | Новини и анализи от Европа | DW | 24.12.2020

Още със започването на пандемията от коронавирус, медицинските гиганти започнаха разработката на ваксини срещу този бич на XXI век. Ако все още не сте решили да се ваксинирате или си задавате въпроси, ще ви предложим 10 причини защо трябва да го направите.

  1. Ваксините спасяват живот

След като Едуард Дженер за първи път ваксинира дете срещу едра шарка през 1796 година, медицината дръпна много напред. По оценките на СЗО, годишно ваксинирането от различни болести спасява не по-малко от 2 милиона души. Шарката, която само през 20-и век отнесе в гроба близо 300 милиона души, беше напълно изкоренена, благодарение на ваксината. Сега ковид е смъртоносен за някои групи хора. Ако вие сте част от тези рискови групи, ваксината наистина ще ви спаси.

  1. За да запазите здравето си

Освен всичко друго, ваксините ви пазят от тежко протичане на редица болести. До откриването на препаратите против полиомелит, можеха да се видят сърцераздирателни картини на парализирани деца. За последните 30 години обаче тези случаи на;аляха на 99 %. Истината е, че коронавируса може да има сериозни последствия за вашето здраве, дори и да оздравеете. Ваксината ще предотврати тези последствия.

  1. Така ще се защити здравната система

Ваксинирането в ранна детска възраст означава по-малко шансове да се заразите с инфекциозни заболявания през целия си живот. Това намалява натиска върху медицинските работници и цялата система. По този начин техните усилия, финансите на системата и оборудването ще бъдат насочени към страдащите от неизлечими заболявания. Ваксинирането против ковид ще снижи болните и ще позволи на лекарите да се съсредоточат върху други приоритети.

  1. Ще се защитят големи групи от населението

Когато повече хора се ваксинират, това означава по-малко болни. Това е накратко понятието „стаден имунитет“. Този вид имунитет предпазва и хората, които не са се ваксинирали по някаква причина – например заболяване, страх, колебание.

  1. Защото ваксините дълго време се разработват

Ваксините много дълго време се разработват и изпитват върху десетки хиляди доброволци. Този процес продължава и след одобрението от съответните власти за използването им. Така ваксините стават по-безопасни в сравнение с лекарствата и имат по-малко странични ефекти. Ваксините срещу ковид също имат много тежки и строги изпитания, въпреки че се налага да се разработват по-бързо. Всъщност, ваксините срещу коронавирус се правят бързо, не защото ситуацията го налага. А защото бюрократичните пречки пред лицзензирането са много по-малко.

  1. Ще спестите пари и време

Ваксините се смятат за най-ефективните препарати от гледна точка на времето и харченето на пари. Процесът заема съвсем малко време – няколко минути, струва твърде евтино. От друга страна, ако се заразите с инфекциозно заболяване, ще прекъснете работа или обучение, и ще похарчите много средства за лекарства, болници и изобщо на лечение.

  1. За да пътувате безопасно и сигурно

Пътувайки в други страни, ние се подлагаме на риск да от въздействието на чужди на нашата имунна система патогени. Ваксината, необходима за даден регион, ще ви осигури спокойно пътуване, отдих, плаж, коктейли, наслада.  Няма риск от посещения на местни болници или завръщането вкъщи с някаква неизвестна болест. Точно това е причината ваксинирането срещу ковид да стане задължително при пътувания зад граница. Тя осигурява двойна защита – нито вие ще се разболеете, нито ще донесете тук нещо ужасно.

  1. Предотвратява непоносимостта към лекарства

Една от големите заплахи за света, според Световната здравна организация, е непоносимостта към лекарствата. Същото се отнася и за ваксините. В резултат на дългото използване на антибиотици и противовирусни препарати, вирусите стават много устойчиви и болестите се разпространяват бързо. Ваксинирането ще ви позволи да живеете без антибиотици, а в същото време ще ви предпази от щама на различни вируси.

  1. Ще защитите бъдещите поколения

През цялата си история човечеството е живяло редом с опасни за живота болести, които сега се срещат много рядко. Това е благодарение на ваксинирането на децата. Въпреки всичко, сегашната пандемия само доказва колко разрушителна може да е една болест, ако няма ваксина или лекарство срещу нея. Вашето ваксиниране и на децата ви срещу заразни болести е безценен подарък за бъдещите поколения. Просто вбъдеще хората ще живеят повече и ще са по-здрави.

  1. За да се спрат фейк-новините

Изследванията показват, че фейк-новините да разпространяват по-бързо от достоверната информация. В последните 2 десетилетия теориите на конспирацията и дезинформацията убиха доверието на хората във ваксините. Това доведе до появата отново на болести, които се смятаха практически за изкоренени. Ако се вярва само на лекарите и на доказани източници, ние защитаваме не само себе си, но и своите близки от инфекциозни болести.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html