вторник, 30 април 2024 г.

Отнеха на Беларус световното първенство по хокей на лед

Стадион Минск-Арена - РИА Новости, 1920, 18.01.2021
Беларус няма да бъде домакин на световното първенсво по хокей на лед през тази година, съобщиха от световната федерация. „Това е неизбежен акт, след като страната не може да реши въпросите за безопасността на спортистите и запалянковците“, се казва в официалното изявление на организацията. Решението е било взето след края на процедурата по оценяване на процесите в Беларус след президентските избори, допълват от IIHF.
Световното първенство по хокей на лед трябваше да се проведе едновременно в Беларус и Латвия от 21 май до 9 юни. В момента шефовете на световния хокей обмислят коя държава да замести Беларус при домакинството. „Натискът върху нас дойде най-вече от Германия и Швеция. Също така и спонсорите обявиха, че ще прекратят договорите си, ако първенството все пак се проведе в Минск“, каза източник от федерацията, цитиран от ТАСС.
„Това е голяма победа за нас срещу режима на Лукашенко. Не е редно престъпници да организират такъв голям спортен форум“, коментира Светлана Тихановская, бивш кандидат-президент на Беларус. След изборите за президент в страната, опозицията организира мащабни протести, които продължават и до днес. В арестите лежат хиляди противници на управлението на Александър Лукашенко, който се обяви за победител на вота с над 80 % от гласовете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html