събота, 4 май 2024 г.

Разхлабват мерките следващата седмица?

Наблюдавайки какво се случва и колко бързо се развива епидемиологичната ситуация в Европа, ще се вземе решение дали да отхлабим мерките. Невероятно е колко персонално много хора приемат този проблем. Няма как с каквито и да е доводи да обясниш на един човек, който е загубил работата си и няма пари, колко е важно да не отваряме бизнесите, каза пред Нова главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Още преди няколко месеца дойдоха съобщения за усложнения при деца, прекарали COVID-19. Коронавируса не засяга само и единствено носоглътката или горните дихателни пътища, но той е възпаление на ендотела (на съдовете дори най-малките). Той нарушава функциите на всички системи, заяви още той.

Коронавирусът обостря хроничните заболявания, може да повлияе на психиката ни също. Той е разностранен в действията си в организма. Доста различен е от другите респираторни вируси. У нас все още нямаме официално регистрирани случаи на новия щам, но моето мнение е, че вече е внесен в страната. По Коледа и Нова година много хора пътуваха натам и може да са донесли вируса. В момента се правят изследвания и очакваме резултата, каза Кунчев.

Най-засегнатата страна след Великобритания е Ирландия, а след тях Нидерландия. По думите на Кунчев има малко повторно заразени у нас с коронавирус.

Не само лекари, а и обикновени граждани. Все пак общо те са много под 1%. Убеден съм, че имунизираните хора, които са реагирали нормално на ваксинацията, в много малка степен ще са носители и разпространители на вируса.

Другата седмица ще се премине към втора фаза – ваксинация на възрастните хора от домовете на възрастни хора и учителите.

Няма забавяне по отношение на организацията на работа. Хората, които пият лекарства за разреждане на кръвта, могат да се ваксинират. Все пак зависи каква е тежестта на заболяването им. Човешкият живот е най-отгоре в скалата на ценностите. Ваксината на „Астра Зенека“ е по-евтина, тя обаче не трябва да се съхранява в хладилници на минус 70 или на минус 20 градуса. Освен това технологията й ни е най-позната. Все още знам много малко за руската ваксина, но тя е създадена на същия принцип като „Астра Зенека“. И двете компании стъпиха на основа, която бе използвана за ебола, коментира Кунчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html