събота, 4 май 2024 г.

Щатите се готвят за гражданска война заради Байдън

Привърженици на Доналд Тръмп в големите градове в повечето американски щати се подготвят за протести, съпроводени с насилие. Очаква се провокатори да предизвикат инциденти, подобни на нападението на Капитолия на 6 януари. Полицията във Вашингтон задържа мъж в центъра на столицата, въоръжен с пистолет и боеприпаси. Мъжът твърди пред властите, че е допуснал „невинна грешка“.

Опасенията са, че поддръжници на Тръмп, вярващи на разпространяваните дезинформация и конспирации онлайн, са готови за въоръжени демонстрации, при които може да се стигне до крайности. Про-Тръмп екстремистите, участващи в протестите не вярват, че той е загубил изборите за президент, чиито резултати бяха потвърдени на няколко инстанции.

По-голямата част от шествията са организирани от крайно-десни активисти, които призоваха съмишлениците си да си останат по домовете с довода, че протестите са „капан“.

Във Вашингтон вече са въведени строги мерки за сигурност заради церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. В централната част на града могат да се видят военни камиони и въоръжени войници, блокирали оживени кръстовища. Високи метални, както и бетонови заграждения, са поставени около огромна площ в района на Капитолия.

Според експерти, цитирани от „Вашингтон Поуст“ отиващия си президент Доналд Тръмп е съживил движение на екстремисти, готово да оспорва легитимността на спечелените от Джо Байдън избори месеци, ако не и години наред.

След полагането на клетва в сряда Байдън възнамерява да придаде нова форма на ключови американски политики. Очаква се той да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата, да отмени забраната за влизане в страната на граждани на някои мюсюлмански страни и да въведе изискване за носене на маски на територията на федерални сгради.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html