събота, 4 май 2024 г.

ГЕРБ предложи промени в Закона за извънредното положение

ГЕРБ предлагат промени в Закона за извънредното положение с цел да се гарантира правото на вот на всички българи. Това обявиха управляващите на извънредене брифинг в петък.

„Целта е лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Затова ЦИК ще изработи правила как ще гласуват – с подвижна урна или в специални секции. Трябва да се гарантира здравната сигурност на българските избиратели. ЦИК ще осигури средства за индивидуална защита на членовете на СИК“, обясни председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова.

Част от другите предложения са гражданите с изтекли лични документи да могат да се идентифицират с тях пред СИК, за да се избегне струпване пред органите, които издават нови документи за самоличност. Всички мерки ще бъдат съобразени с изискванията на здравните власти, НОЩ и НВЩ.

„Обединени патриоти“ подкрепиха предложенията на ГЕРБ.

„Посочили сме да има не по-малко от трима членове от СИК в чужбина“, поясни Красимир Ципов.

А депутатът от ГЕРБ Младен Шишков от католическата общност в България пък попита президента на какъв принцип е избрал датата за вота.

„Ако е на случаен принцип, това показва изключителна некомпетентност в администрацията на президента. Ако не – това означава целенасоченост към точно определена група от хора, които са разделени, този път на религиозна основа“, изрази възмущението си той.

На 4 април е католическият Великден.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html