събота, 4 май 2024 г.

СЗО одобрява спешно руската ваксина срещу COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) е готова да съдейства за ускоряване на процеса на одобрение на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник-V“ за спешна употреба по целия свят. Това обяви старшият имунизационен служител в СЗО-Европа Олег Бенеш.

Няколко ваксини, включително и „Спутник-V“, в момента са във фаза на оценка и докладване на данни за тяхната ефективност. СЗО очаква с нетърпение да получи необходимите данни за ускоряване на процедурата по одобрението.

По-рано през седмицата от СЗО обявиха, че очакват пълните данни за „Спутник-V“ да бъдат предоставени до края на месец януари, за да могат да добавят руското лекарство към списъка си с ваксини за спешна употреба в световен мащаб. За момента разрешения имат ваксините на „Pfizer/BioNTech“, които се използват в имунизационните кампании в Европейския съюз, Великобритания, САЩ и Канада, както и ваксината на „Moderna“.

„Спутник-V“ е разработен от Московския изследователски институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и за момента се използва в Русия, Сърбия и Аржентина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html