събота, 4 май 2024 г.

В Италия съди 355 бандита в най-големия процес срещу мафията

Областта Вибо Валентия в Италия

В Италия ще започне „Процесът на века“ – 355 предполагаеми членове на могъщата мафиотска група „Ндрангета“ ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка. Понастоящем мафиотската група от клана Манкузо има превес и управлява известната някога „Коза Ностра“. Тяхната „територия“ е калабрийската провинция Вибо Валентия, но „пипалата“ на мафиотския клан отдавна са се разпростряли из целия свят.

По време на процеса 355 души (включително политици, полицаи и държавни служители) ще бъдат обвинени в убийства, изнудване, трафик на наркотици и пране на пари. Очаква се над 900 души да дадат показания по делото, а самият процес може да отнеме повече от две години. Сред подсъдимите е Луиджи Манкузо, известен като „Чичо“. Прокуратурата на Апенините смята, че именно той е шеф на мафиотския клан.

   

Луиджи Манкузо                                        Никола Гратери

Най-известният италиански антимафиотски прокурор Никола Гратери ще представлява обвинението. Повече от 30 години той живее под постоянната защита на полицията, но възнамерява да изпълни обещанието си да отърве страната си от мафията.

Това е най-мащабният процес срещу организираната престъпност в Италия от средата на 80-те години на миналия век. Заради огромния брой обвиняеми и свидетели се наложи сграда в калабрийския град Ламеция Терме да бъде изцяло ремонтирата и оборудвана само за съдебните заседания по това дело.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html