събота, 4 май 2024 г.

Ердоган рязко смени тона, Турция пак иска в Европа

Еманюел Макрон: Ердоган дестабилизира Европа

Почти сензационно прозвучаха днешните изказванията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред европейски дипломати в Анкара. Според дипломат номер 1 на югоизточните ни съседи, Турция е решена да продължи с реформите, нужни за присъединяване към Европейския съюз. Това изказване се прави две седмици преди посещението му в Брюксел, където целта ще бъде да отпуши преговорите за влизане на страната в Европа. Те практически са в застой от 15 години. „Турция е зависима от присъединителния процес. Европейският съюз трябва да ни подкрепи, не да ни пречи… Турция е в Европа, Европа е част от съдбата ни. Същото важи и за Европа“, заяви Чавушоглу пред слисаните европейски посланици. Само преди няколко месеца той нарече част от европейските правителства „останки от нацизма“.

На същата среща присъства и президентът Реджеп Ердоган, който обяви, че очаква председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да дойдат в Анкара в края на месеца. „Турция иска дългосрочно да върне отношенията с ЕС в правилното русло“,каза още Ердоган. Той добави, че Турция и Франция работят по пътна карта за нормализация на отношенията, след като миналата година двете страни бяха на прага на въоръжен конфликт, заради турското търсене на газ в Средиземно море и споровете с Гърция. Със самата Гърция вече са подновени преговорите, които трябва да изгладят териториални спорове между двете съседки след 4 години пауза.

Според анализатори, тоталната промяна в курса на Ердоган е най–вече заради САЩ. Очаква се Белия дом да поеме по–твърд курс към режима в Анкара след идването на власт на Джо Байдън. Това ще засегне най–вече проблема с човешките права в Турция. Очаква се и засилване на конфронтацията между САЩ и Турция в Сирия. Сигнал за това е включването на двама души в екипа на Байдън, който ще формира външната политика на новата администрация. Става дума за Виктория Нюланд и Брет Макгърк. Вторият е отявлен противник на Ердоган и прокюрдски настроен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html