събота, 4 май 2024 г.

Софиянци плащат 2 милиона лева за недомислица на Фандъкова

Столична община няма намерение да реши проблема с премахването на хартиените билети и въвеждането на електронни такива. Както е известно, системата, за която до момента са похарчени над 90 милиона лева, трябваше да тръгне от 1 януари 2021 година. Не само че не тръгна, но се очаква да заработи някъде през май. Ако изобщо заработи. При това ще се оскъпи с още два милиона и така ще стигне епохалната сума от 100 милиона лева. На днешното заседание на транспортната комисия на Столичния общински съвет, стана ясно, че договорът с изпълнителя на проекта е продължен с още 4 месеца. Това е станало след поредната недомислица на общината, която се е съгласила анексът за включването на третия лъч на метрото към системата да се формулира като „непредвидено обстоятелство“. Така общината се е съгласила фирмата да предаде тикет системата изцяло на 11 април, след което да бъде минат едномесечен тестов период. Всъщност въпросната система се монтира и тества от февруари миналата година. Днес общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев съобщи още, че от подписаното допълнително споразумение става ясно, че включването на забравения трети лъч ще струва на данъкоплатците в София доста повече пари от предвидените в бюджета.

Отделно, управляващите в София нямат никакво намерение да подобрят дистрибуцията на билети в градския транспорт през следващите четири месеца. Заради некадърността на чиновниците в общината, местата, където се продават билети, са намалени драстично. Първо бяха демонтирани апаратите в тролеите и трамваите, а после заради COVID-19 и на шофьорите бе забранено да продават талони от 1,6 лв. В същото време днес шефът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев заяви, че не вижда причина нито да позволи пътниците отново да започнат да купуват билети от проверяващите, нито да осигури начини за продажба на спирките, на които в момента няма будки. За момента не се обмисля и вариант шофьорите пак да започнат да търгуват с талони.

Дилчев не даде смислен отговор защо анексът за свързването на 3-тия метролъч е подписан едва към края на 2020 г., след като той се строи от 2016 г., а за тикет система в София се говори от 17 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html