събота, 4 май 2024 г.

Хора на Карамански и „Мултигруп“ в партията на Васил Божков

Васил Божков учреди партията си тайно миналата седмица

Хора, близки до Иво Карамански и „Мултигруп“, са влезли в партията на Васил Божков, съобщава вестник „Галерия“. Част от лидерте на организацията, която най-вероятно няма да бъде регистрирана в съда, са свързани с някои от знаковите фигури на политическия и икономически ъндърграунд през 90-те години. Партията „Българско лято“ бе учредена тайно миналата седмица, като по думите на избягалия в Дубай хазартен бос това е станало онлайн, а в сбирката са се включили около 900 души.

Сред тях изпъква лицето доктор Едуард Фадел. Той е пластичен хирург и собственик на няколко фирми, свързани с медицината. Фадел е роден в Дубай, където в момента се укрива Васил Божков. Според различни източници бизнесът на Фадел в края на миналия век е свързан с името на Иво Карамански. Връзката е Марин Попов, с когото Фадел е съдружник в една от медицинските компании – „Е и М“. От своя страна Попов е съдружник с Иво Карамански в друга фирма за търговия с лекарства „Мултифарма“. Единственият опит на Фадел да се присламчи към политиката е през 2017 година. Тогава той участва в русофилско движение заедно с още няколко видни личности от естаблишмънта. То се прочу единствено с това, че получи поздравления онлайн лично от руския президент Владимир Путин на специална сбирка в столично заведение. След това обаче организацията не продължи своята дейност.

Босът на „Мултигруп“ Илия Павлов

Доктор Едуард Фадел не е единственият член на партията на Божков с любопитна биография. С Илия Павлов и Джордж Сорос е свързана друга фигура от учредителите на „Българско лято“. Става въпрос за Емилия Божинова, която живее от дълги години в Италия. Тя е кадър на фондацията „Отворено общество“, инженер по образование. През 2010 година се пробва в италианската политика, но без успех. Тогава тя бе кандидат за общински съветник в областта Лацио, където се намира столицата Рим, от партията на известния прокурор Антонио ди Пиетро. Ди Пиетро имаше в България фирма за недвижими имоти във Варна и поддържаше много близки отношения с Илия Павлов.

Сред кандидатите за политическа кариера при Васил Божков има и разследван за финансови далавери в Тракийското дружество в Бургас. Става дума за бившия общински съветник от АБВ Тодор Ангелов. Той е обвинен от останалите членове на дружеството, че е крал пари за екскурзии и с тях си е купувал луксозни автомобили. В сигнал до прокуратурата се твърди, че Ангелов не е отчитал членския внос за много дълъг период от време – от 2011 до 2017 година. Отделно на едно от събранията са гласувани 8000 лева за автомобил, втора употреба. С тях новоизпеченият политик взема чисто нова кола на лизинг, а след това от касата на дружеството плаща месечните вноски.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html