понеделник, 6 май 2024 г.

Ще стане ли полово неутрален Конгресът на САЩ или как една полуистина се превръща в манипулация

Конгресът на САЩ одобри спешния финансов пакет за 2,2 трлн. долара - Бизнес - БНР Новини

Михайлина Димитрова

„Американският Конгрес  става  полово неутрален“. Това е  едно от най-четените  заглавия в  интернет в първите дни на новата 2021 г.  По света и у нас. Поводът? Изказване на Нанси Пелоси, демократ, председател на Камарата на  представителите в Конгреса на САЩ. Забележете, не пиша демократка, нито председателка. Не защото съм  „про-джендър“ активист,  а защото съм  грамотна. И зная, че  има думи,  които нямат женски род  в много езици,  включително и в нашия хубав български език, един от най-старите писмени  езици.

Вярно ли е? За половата неутралност на Конгреса на САЩ? Зависи. От начина, по който се четат новините. И най-вече- от метода,  по който се  създават.

Информационният повод е  законопроект, внесен  от демократичното мнозинство,  в който се предлага въвеждане  на  полово  неутрални термини в официалната циркулация  на  документи и в изказванията в законодателното тяло на САЩ. Дали това е хубаво? Безспорно не. Даже е много лошо. Но дали предложението е толкова крайно? И дефинитивно? Безспорно не.

И докато англосаксонските медии,  които още вярват на добрите стари правила, цитират коректно Нанси  Пелоси и самия текст на внесения проект за закон, то в България циркулира  само  съдържанието на мейнстрийма,  тоест на сензацията, че в Конгреса на САЩ вече няма да се  позволява използването на думи  като майка, баща, брат, сестра, моряк /без морячка не можело/ и  прочие.

Но това не  е съвсем вярно. Защото, за да  се чете новината каквато  е, първо трябва да се види оригиналът.  И да се  предаде правилно на уважаемия  читател. Както всеки, отишъл в  Лувъра, се прехласва пред  оригинала на Мона Лиза,  така би  следвало и всеки читател да  има достъп до  автентичната новина за всяко събитие.

Да, ама не. Темата  за „джендър неутралните и про-джендър“ активистите безспорно е  номер едно и събира читателска аудитория на секундата.  И, по-важното, а и по-сериозното в случая  е, че тази тема тепърва ще обхваща все по-важни и обширни обществени  сегменти, защото има, за  жалост, твърде  добре поставени лобисти на все повече места  по света.

Но това  не означава, че оригиналът на едно изказване трябва да излезе  отвъд всякакъв първоначален смисъл и да прелее във „фейк“ от  двете страна на  Океана. Защото една толкова голяма вълна ще се върне бързо и ще залее с нов, по-голям „фейк“ онзи, който я е пуснал да набира мощ в океана от милиони объркани  души в света.

И за да бъде вярна и коректна  информацията за предложението  на демократичното  мнозинство  в Конгреса, трябва да бъде даден и контекстът, в  който е  направено то.  „Така нареченият „джендър-включващ език“ ( или  „родово включващ“, защото на български модерната английска дума „джендър“ се превежда с „род“,   а не  с „пол“) модернизира използването на терминолигията,  свързана със  семейството“, се  отбелязва   в официалното комюнике на Камарата  на представителите (https://rules.house.gov/bill/117/h-res-5). И следва ключовата фраза: „Промяната в правилата не забранява използването на традиционния език (gendered language) в Камарата. Но, предложението засяга специфични аспекти  на  официалния език в правилата й“.

С две  думи – Пелоси, като официален говорител  на либералния  мейнстрийм в САЩ, прокарва както  си знае една политика  с непредвидими  последици за  американското общество. И за света. Но  това  не е повод една полуистина да става  лъжа. Защото, ако предложението стане факт, това е брънка в една верига, която ще се кове тепърва и която може да  бъде  прекъсната. Но това няма да стане с полуистини и лъжи. Нито с  манипулиране на общественото мнение. Срещу мощен противник се   излиза само  с добре аргументирани оръжия.

Още един детайл. Темата за половата неутралонст в  езика на  Конгреса е част от цялостно предложение за  Правилата на 117-ия Конгрес на САЩ, в който има над 20, доста важни точки за живота на американците  в следващите  години.  Но те явно нямат значение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html