понеделник, 6 май 2024 г.

Атанас Скатов с нов опит да стигне до Лагер 1 под К2

Алпинистът Атанас Скатов предприе втора ротация до Лагер 1 под К2 в подготовката за изкачването на върха при зимни условия. От екипа му потвърдиха за стомашните проблеми на Скатов при първата ротация.

„Тази сутрин Наско тръгна на втора ротация за осъществяването на по-добра аклиматизация. По време на първата се въздържахме да споменем, че имаше диария, придружена с повишена температура и повръщане. След консултация с лекар се наложи той да приема антибиотик в продължение на 5 дни. За щастие вече се чувства по-добре и с оглед на това, че има добра метеорологична прогноза за идните дни, Наско се отправи към височинните лагери“, съобщиха от екипа на Атанас Скатов.

„Преди ден разбрахме, че поради силния вятър от предходните дни, част от палатките на Лагер 1 и предишния японски лагер са изхвърчали, а други са се счупили. Надяваме се, че както багажът на Наско, така и този депозиран от другите участници, е невредим и е на място. Трудна експедиция, в която са ти необходими не само знания и практически опит, но и голяма доза късмет и хубаво време“, се казва в съобщението на страницата на алпиниста във Фейсбук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html