събота, 4 май 2024 г.

Тръмп ще провали встъпването в длъжност на Байдън

Действащият американски президент Доналд Тръмп може да провали встъпването в длъжност на новоизбрания Джо Байдън. Очаква се Тръмп да призове своите поддръжници да се опитат да провалят встъпването в длъжност на новия президент, така както направиха и при атаката на Капитолия на 6 януари.

Тръмп като провокатор

На митинга преди щурма на Капитолия, Тръмп говори повече от час и надъха тълпата от хиляди свои привърженици с фразата: Да отидем на Пенсилвания Авеню. Да отидем до Капитолия и да се опитаме да дадем на нашите републиканци гордостта и смелостта, необходими за връщането на страната ни.

И хората отидоха, а след това техният лидер им каза „Вървете си у дома“ и осъди безредиците, като по същото време много от неговите гласоподаватели вече бяха обречени на 20 години затвор. Сега в американското правителство ги съди като терористи. Представителят на Конгреса Джейсън Кроу коментира, че след нападението над Капитолия са открити дългоцевни огнестрелни оръжия, коктейли „Молотов“, експлозиви и пластмасови белезници, което предполага, че е било предовратено по-голямо бедствие. Така Тръмп провокира хората по време на митинга и нападението над Капитолия, но самият той не отиде. Повече от класически пример за провокация. Едва след като видя, че има жертви и че Конгресът възнамерява да продължи работата по утвърждаването на изборните резултати, той беше принуден да призове хората да се разпръснат.

Демократите искат да отстранят Тръмп от политическия живот

Демократите ще се опитат да отвърнат на удара, като полагат сериозни усилия да отстранят Тръмп от власт чрез импийчмънт или използването на 25-то поправка на Конституцията с основание неспособност да изпълнява функциите си. Но на демократите няма да им стигне времето да го отстранят до 20 януари, когато трябва да се състои церемонията по встъпването в длъжност на Байдън. Първо министрите трябва да обявят Тръмп за неспособен да управлява, а освен това две трети от конгресмените в двете камари трябва да гласуват за това. Всички тези усилия се правят, за да се изключи Тръмп от по-нататъшния политически живот в страната. Той е неспокоен характер, много труден възрастен човек, който едва ли ще си чете книжки спокойно в библиотеката, след като си тръгне. Затова той иска сам да се помилва за всички обвинения срещу него, още докато е президент. Но дали ще успее?

Размириците на Пенсилвания авеню могат да се повторят

Все още противниците, а и поддръжниците на Тръмп изчакват датата 20 януари и са готови да се появят пред Капитолия. Едните, за да защитават, новоизбрания президент, а другите, за да му попречат да поеме властта. Разбира се тайните служби трябва да са си научили урока от 6 януари и да поставят кордони. Защото Тръмп отново може да призове всички свои привърженици да дойдат от всички градове и села и те да се разходят из Пенсилвания. Следователно, ако не се вземат мерки, тогава ще има още жертви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html