събота, 4 май 2024 г.

Цветанов притеснен кой ще брои бюлетините

Председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов се обяви за промени в Изборния кодекс. Той оповести желанието си в президентството като част от поредицата консултации на държавния глава във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Снимка БТА

Като тревожно Цветанов отчете, че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитено както конституционното право на глас на българите, така и тяхното здраве.

Като друго притеснение Цветанов, който бе председател на предизборния щам на ГЕРБ докато бе втори човек в партията, посочи броенето на изборните резултати. Той подкрепи онлайн предаването на начина на броенето на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, вероятно спомняйки си големите скандали при предаването на бюлетините по него време и мъкненето им в чували из цяла София.

„В момента извънпарламентарните партии участват в консултациите в съответните секционни избирателни комисии, но те могат да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии. Това, което предлагаме, е да има възможност законодателят да предвиди двама члена, както да бъдат от извънпарламентарни партии в ЦИК, също така да бъдат като членове на СИК.

Цветанов поиска още ротация на всички областни директори на полицията за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси, които могат да повлияят на честните избори. Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, посочи председателят на „Републиканци за България“. Цветанов направи предложение да има възможност българите зад граница да гласуват по пощата.

В края на изказването си Цветанов посочи, че няма доверие на директора на БНТ Емил Кошлуков, но вярва в професионализма на БНР.

„Нова тема повдигате, вероятно от своя опит, това е в правомощията на изпълнителната власт, но по него са нужни дискусии“, контрира Радев. „Много е важно да има доверие в изборния процес, а то се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, тяхното популяризиране и всеобхватна и достъпна информация за това как ще протичат тези избори. По думите му хората трябва да видят, че има механизми за предотвратяване на всякакви манипулации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html