събота, 4 май 2024 г.

Ново 20: И половин ваксина върши работа?

Клиничните проучвания при ваксините срещу коронавируса са направени с две дози. В реалния живот нещата обаче не са като при клиничните проучвания. Появяват се много неизвестни, но все пак нещата трябва да бъдат направени според характеристиката на продукта. По света вече има 15 милиона ваксинирани. Безпрецедентен ще бъде опитът на човечеството да постави няколко милиарда ваксини за толкова кратък период. Това е едно зловещо логистично предприятие. Най-разумният подход е да се поставят половината ваксини и другите да бъдат оставени за втора доза на хората, които вече са ваксинирани. Мнението изрази през bTV професор Георги Момеков, който е председател на Българското научно дружество по фармация.

Според него ще бъде добре да има известно разхлабване на мерките за всички хора, които са пред икономическа смърт. Балансът е в нашите ръце, баланс между живота и икономиката. За страничните ефекти от ваксините Момеков коментира, че винаги, когато има приложение с инжекция, има и локална реакция.

Той коментира и ваксинацията срещу COVID-19 в Европейския съюз, като сравни България с Австрия като процент поставени ваксини. ЕС е огромен конгломерат от държави и няма как скоростта да е същата като в една държава като Израел, където вече са ваксинирани над 15% от хората. Все още не може да се каже коя ваксина е най-добрата, защото всички са базирани на един и същи таргет – спайк протеин, което означава, че ефективността им ще е сходна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html