петък, 3 май 2024 г.

Напуснали ДПС основаха ДЕН – Движение за единство на народа

Тодор Токин

В четвъртък бе регистрирано гражданското Движение за единство на народа – ДЕН. В него влизат партии и организации, напуснали ДПС по различно време. Управителният съвет е от 9 души, негов председател е Мехмед Дикме – бивш земеделски министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Това съобщи ексклузивно за anteni.bg Гюнер Тахир, председател на партията НДПС, която е сред учредителите на ДЕН. Друга партия там е НПСД с председател Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната в кабинета „Борисов 2“.

Сред останалите членове на Управителния съвет на ДЕН са водачът на листата на партията на Лютви Местан ДОСТ  за евроизборите Бюлент Хасанов. Той е на 42 г., икономист, завършил в Лондон, работи в международна одиторска фирма.

Кметът на община Хитрино Нуредин Исмаил също е сред 9-те членове на УС на ДЕН. Той е бивш областен председател на ДПС, на последните местни избори бе кандидат на ДОСТ.

32-годишният Георги Ковачки от Самоков ще отговаря по въпросите на вътрешната сигурност, той е бивш служител на МВР. Няма нищо общо с бизнесмена Христо Ковачки.

Михаела Христова е от София, завършила Музикалната консерватория, под 30 години.

Петър Груев е потомствен юрист, баща му е шеф на адвокатската колегия във Видин. „Много ентусиазиран младеж е Петър”, смята Гюнер Тахир.

Мустафа Улан е от Рибново, бил е три мандата съветник в община Гърмен – два пъти от ДПС и веднъж от НДПС, бил е и заместник-кмет на общината. Преподавател е по немски език.

От 19 януари Дикме, Тахир и Исмаилов започват обиколка из България от Хасково, на следващия ден – Кърджали. Според ангажиментите си в този национална обиколка ще се включат и другите членове на Управителния съвет. Обиколката ще приключи в началото на февруари с Ловеч и Плевен. Ще бъдат определени областните координатори на ДЕН.

Хора от съвета вече са имали среща с представители на „Демократична България“, разговорите продължават, каза още Гюнер Тахир. Засега разговорите са без ангажименти, ще има срещи и с други потенциални коалиционни партньори.

„Ако всичко стане така, както сме го замислили, в бъдеще това гражданско сдружение може да се превърне и в политическа формация”, каза накрая Гюнер Тахир.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html