събота, 4 май 2024 г.

Тръмп определи като „отвратително нападение“ щурма на Капитолия

Все още действащият американски президент Доналд Тръмп определи като „отвратително нападение“ щурма на Капитолия и се закани да накаже виновните за това. Ден след атаката срещу сградата на Американския конгрес от тълпа привърженици, най-вероятно на настоящия президент на САЩ, с искане за отмяна на резултатите от изборите през ноември, Тръмп обяви, че новата администрация ще започне работа на 20 януари, и обеща „мирно и спокойно“ прехвърляне на властта.

На страницата му в Twitter се появи видеосъобщение, в което Тръмп осъди „плячкосването на сградата на Капитолия“:

Бих искал да започна с разглеждането на отвратителната атака срещу Капитолия. Както всички американци, аз съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса. Веднага разположих Националната гвардия и федералните правоохранителни органи, които да обезопасят сградата и да прогонят натрапниците.

Какво още каза Тръмп

  • Америка е и трябва винаги да бъде страна на закона и реда. Демонстрантите, проникнали в Капитолия, оскверниха седалището на американската демокрация.
  • Вие, които участвахте в актове на насилие и унищожение, вие не представлявате страната ни.
  • Вие, които нарушихте закона, вие ще платите.
  • Току-що преминахме през доста тежки избори и емоциите са много, но сега страстите трябва да бъдат охладени и спокойни. Кампанията ми използва всички правни средства, за да оспори резултатите от изборите. Единствената ми цел беше да гарантирам истинността на вота.
  • Сега вече водим борба за защита на американската демокрация. Оставам твърдо убеден, че трябва да реформираме изборното законодателство, за да гарантираме правата на всички избиратели и да гарантираме вяра и доверие във всички бъдещи избори.
  • Новата администрация ще започне своята работа на 20 януари. Сега съм се фокусирал върху осигуряването на мирно, спокойно и плавно предаване на властта.

Тръмп завърши кратката си реч с призив към своите поддръжници:

Знам, че сте разочаровани, но също така искам да знаете, че нашето невероятно пътешествие тепърва започва.

Щурмът на Капитолия, при който загинаха четирима души, накара лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси да поискат отстраняване на Тръмп от власт и да заявят, че са готови да започнат процедура и импийчмънт, ако кабинетът и вицепрезидентът Майк Пенс не прибегнат към 25-ата поправка, която е за предаване властта на вицепрезидента, ако президентът стане негоден за изпълняване на длъжностите си. Искания за моментално лишаване от власт на Тръмп се чуха и от редиците на републиканците – нещо, което показва, че във Вашингтон има сериозни притеснения за поведението на президента в последните няколко дни от неговия мандат. Кабинета напуснаха двама министри – на транспорта Илейн Чао и на образованието Бетси ДеВос.

Междувременно все повече въпроси изникват за провала при опитите на органите на реда да предотвратят нахлуването в Конгреса. Появиха се и въпроси как полицията би реагирала, ако протестиращите бяха в по-голямата си част афроамериканци. По време на демонстрации за гражданските права миналата година бе използвана сила в огромен мащаб.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html