събота, 4 май 2024 г.

Веселин Марешки пред anteni.bg: Избирателите са отвратени от алчността на статуквото

 

Инж. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 г. във Варна. Завършил е Техническия университет в родния си град, като преди това е следвал три години в един от най-престижните руски технически университети в Москва. Създател е на „Аптеки Марешки“ – един социално ориентиран бизнес с милиони благодарни клиенти. През 2015 г. влиза в сектора с горивата, като изгражда бензиностанции, в които отново предлага продуктите на цени, по-ниски от тези на картела. Битката му за справедливи цени на горивата е неговата кауза, подкрепяна от всички българи. Политическата му кариера започва през 2005 г., когато основава Национално движение за свобода и демокрация. Бил е общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет във Варна. На местните избори през 2011 г. стига до балотаж за кмет на града, като получава 40,50% от гласовете. На президентските избори през 2016 г. се явява като независим кандидат и печели доверието на близо половин милион избиратели. Това е най-високият мажоритарен резултат за целия преход у нас! Създава партия ВОЛЯ и на парламентарните избори през 2017 г. влиза в Народното събрание с 12 депутати. Избран е за зам.-председател на парламента. Женен, с две деца и две внучета.

Интервю на Борис КРУМОВ

Господин Марешки, парламентарният мандат изтича. Как се представи ВОЛЯ?

Партия ВОЛЯ показа, че у нас може да има и различни политици – истински родолюбци, прагматични и почтени хора. Никой от нас не е влязъл в парламента, за да урежда личното си положение, да гони постове, да облагодетелства роднини, да прокарва лобистки закони. Аз разбирам политиката по съвсем друг начин. Единствената ми цел е да съм полезен на страната си и на българите, както съм го доказал в бизнеса си толкова години!

Едно от нещата, които ни отличават от останалите, е визионерството. Ние предвиждаме няколко хода напред. Това е качество от успешния бизнес, което е много полезно в политиката и държавното управление. За съжаление старите партии не обичат да чуват чужди идеи. Вторачени са във вътрешнопартийните си кавги и в някакви задкулисни интереси, които обаче изключват интереса на народа. Видяхме го много пъти през мандата. Пред камерите се карат, в кулоарите правят всякакви съглашения. Не мога да се примиря с това лицемерие! Жалко е, че има хора, които продължават да им се връзват и да ги избират с надеждата, че все някога ще се променят. Ами няма да се променят! Веднъж като някой не е оправдал очакванията ти, не го избирай отново и отново. За да не си разочарован постоянно. Това е логичното мислене и поведение. Другото е някакъв вид политически мазохизъм. Мисля, че ВОЛЯ се представи много добре в 44-тото народно събрание. Бяхме група за пример за сплотеност, за отговорност, за адекватно поведение. За първи път партия завършва мандат, без да е оцапана с корупционни схеми! Разобличавахме двуличието и лъжите на останалите, припомняхме им неизпълнените обещания, даже ги притискахме да си ги изпълнят. Това са и причините да отнасяме толкова удари. Статуквото е свикнало да си се сменят на власт едни и същи, да си се договарят, да си стоят по няколко мандата в парламента, без да направят нещо съществено за хората. Ние сме против всичко това. Искаме да се работи здраво, да има кратки срокове и високи цели, българите бързо да усещат ефекта от приетите закони, и то положително – да се променя животът им, доходите им. Ако бяхме повече, щяхме да наложим друга динамика в работата на парламента. Но дори и само дванайсет, пак бяхме разпознаваема, различна от статуквото група. Внесохме нов, модерен стил в работата на парламента, внесохме прагматичен дух, бяхме прожектор, който осветяваше редица нередности, но бяхме и катализатор – защото много от хубавите неща бяха приети по наше настояване или бяха заимствани наши идеи. Мисля, че доста често, понякога и с по-ярки провокации, карахме останалите да се събудят и да действат. Без ВОЛЯ този парламент щеше да е муден и безличен!

 Нямаше ли опити да ви направят част от статуквото и така да си спестите ударите?

Няма как да ме направят част от статуквото. Винаги съм бил бунтар, искал съм да правя революция във всичко, с което се заемам. Вярвам в Бог и слушам разума и интуицията си. Не бягам от трудностите. Така е и в политиката. Не съм се заел с това важно дело, за да съм масовка и да се крия на сигурно място. България ще се промени към добро с хора, които умеят да водят битки. Не с послушковци. В началото останалите подценяваха ВОЛЯ. Мислеха, че като сме нови, ще сме неопитни, плахи и че няма да им пречим на далаверите. Но видяха, че няма да е така. После имаше опити за разбиване на групата – и тук опряха на камък. Този мандат ни закали, станахме още по-сплотени и мотивирани. Защото отвътре видяхме загнилата система, срещу която се борехме и извън парламента. Вече познаваме този враг по-добре, съответно знаем и как да го победим. Партия ВОЛЯ, като мислене, като решимост и действия, е пред останалите. Тук ще ви цитирам едно изказване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което ми направи впечатление и което е много вярно. Той каза на своите хора, че трябва да са пред останалите, но не много, за да не плашат своите опоненти и да ги превръщат във врагове. Аз, за да стигна до това ниво, съм се борил винаги да съм с много гърди пред всички останали. Защото съм започнал от нулата. Без партийни куфарчета, без подкрепа от служби или някакви тайни кръгове. Сам съм се борил. Затова съм изисквал и от себе си, и от екипа в бизнеса винаги да сме най-добрите. Това казвам и на депутатите от ВОЛЯ – да тичат по-бързо, да се подготвят, да четат, да учат и да бъдат много пред другите. Това е истинската воля – човек да се бори винаги за съвършенство, за да може да постига сериозни резултати. Като чух Доган, се замислих дали това не е голямата ми грешка в политиката. Защото, колкото си по-добър от другите, толкова повече те мразят и се обединяват срещу теб. И сега явно трябва да кажа на моите хора да дръпнат спирачката, да се върнем на нивото на всички, за да ни приемат и да се опитаме да ги обединим за нещо позитивно – не срещу някого, а в интерес на българския народ.

Добре, но имаше и избиратели, които ви критикуваха, че подкрепяте ГЕРБ. На тях как отговаряхте?

Това беше също част от фалшивите новини и атаките срещу ВОЛЯ заради причините, които изредих. Групата ни подкрепяше добрите законопроекти и критикуваше лошите. Как да сме против увеличаването на учителските заплати или тези на медиците на първа линия?! Как да сме против повишаване на минималната пенсия – помните, че обещанието за 300 лева вкара „Обединените патриоти“ в парламента. Но после се отметнаха. Даже имаше такъв парадокс – ние от ВОЛЯ внесохме законопроекта преди повече от година, а те дори не влязоха в зала да го гласуват! Не гласуваха за собственото си обещание, представяте ли си?! Сега видяха, че преди изборите всички ще им го натякват, и скоростно го приеха накрая на мандата. Аз смятам, че когато даваш обещания на избори, още в първите месеци в управлението започваш да си ги изпълняваш. Ако си спомняте, пръв заговорих за въвеждане на наказателна мярка за политици, които лъжат на избори и не изпълняват поетите ангажименти към избирателите. Имаше и много българи, които ни подкрепяха и продължават да са зад нас. Те много добре разбират, че позициите на ВОЛЯ целят стабилност в тези времена на изпитание и че именно ние не позволихме държавата да бъде хвърлена в хаос и поставена в риск. Иначе хората искат работа и резултати веднага, не след време. Така разбирам добрата политика. Българите достатъчно чакаха 30 години да се подобри животът им. Няма повече за кога да се отлага. Затова съм повече от убеден, че прагматичните и почтени политици идват на ход. Тези, които са назначавани за послушни партийци, които са пълнеж в листите и са взети само да натискат копчето в пленарната зала, стават излишни. Да не кажа и вредни. Да управляваш държава, да определяш съдбите на милиони хора изисква преди това поне да си ръководил някакъв екип, да имаш управленски опит, да си постигнал резултати, които хората са оценили, да си показал кой си, какви са качествата ти. Политиката е сериозна и отговорна работа, а не поле, където някой тепърва да се учи или да си урежда живота за сметка на хората. Егоизмът и алчността на политиците през прехода отвратиха българите от политиката и изборите. Само почтените родолюбци могат да им върнат вярата. Затова основах ВОЛЯ. Защото искам народът ми да живее много по-богато и много по-щастливо. Това ми е мечтата!

Веселин Марешки с депутати от ВОЛЯ

Говори се, че бъдещият парламент ще е толкова надробен, че няма да излъчи правителство и ще има още едни избори. Как смятате?

Ще ви върна малко назад. Още през 2017 г. казах, че 44-тото народно събрание ще изкара пълен мандат, правителството – също. През 2019 г., около местните избори, отново повторих тезата си. Тогава пак се говореше, че парламентът приключва. По време на протестите това лято, когато някои кандидати за власт и близките им медии денонощно внушаваха, че идват предсрочни избори, го казах пак – че изборите ще са редовни. Оказах се абсолютно прав. И то не защото съм някакъв гадател, а защото разсъждавам логично. Така че още отсега пръв ви казвам, че и 45-ото народно събрание ще има пълен мандат. Всичко останало са спекулации и фалшиви новини, които се пускат от изпаднали от борда бивши политици или от коментатори, на които им е „спуснато“ да говорят така. В интерес на народа и държавата е управленията да са стабилни. Особено в такава криза.

Какво ще пожелаете на себе си, на ВОЛЯ, на българите за 2021 г.?

ВОЛЯ има още едно много важно за българите предложение освен това за държавна верига бензиностанции – идея, която хората искат да се осъществи, защото цените на горивата определят всички останали. Второто предложение е да се въведат безплатни лекарства за деца до 14 години, които са ученици, както и за пенсионери над 65 г. Също и наполовина безплатни лекарства за ученици от 4-ти до 8-и клас. Тази мярка се очаква отдавна от всички. Пожелавам на българите да си изберат догодина онези политици, които веднага ще започнат да реализират и двете идеи. Нека хората имат повече воля за справяне с предизвикателствата и нека има повече родолюбци от ВОЛЯ в следващия парламент, за да видите разликата! Но преди всичко – желая на моите сънародници да са здрави, да имат разбирателство и просперитет в семействата! Когато вървим напред обединени, с доброта и с труд, всичко можем да постигнем. Бог да благослови България и българския народ!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html