събота, 4 май 2024 г.

Скандал – „Еврохолд“ крил от КФН сделки с дъщерни фирми

Асен Христов с веселото костюмче на елхички, звездички и снежинки винаги е търсил близост с някой влиятелен политически Дядо Коледа или Снижанка. Снимка ПИК

Кандидатът за купувач на ЧЕЗ – „Еврохолд България“ АД на Асен Христов, е манипулирал годишния си финансов отчет, като е завишил печалбата си за 2018 година и е скрил съмнителни сделки със свои дъщерни дружества, съобщава вестник „Галерия“. Това е резултатът от проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) в компанията, която не е обявявана публично. Мегаскандалът вади на показ практики, които са несъвместими с нормите, налагани в Европейския съюз. А според много независими наблюдатели на процесите в бизнеса и политиката Асен Христов, който е близък приятел на Цветан Цветанов, е подставеното лице на лидера на новоизлюпения републиканец. При Цветанов е очевадно, че политиката и личното забогатяване вървят ръка за ръка. Откакто влезе в политиката, този иначе семпъл възпитаник на ВИФ „Георги Димитров“ демонстрира стандарт на мултимилионер.

КФН предприе проверка на кандидата да купи ЧЕЗ през април миналата година. Тогава стана ясно, че „Еврохолд“ има предварителен договор за активите на ЕРП-то. Финансовият надзор по закон трябва да провери дали фирмата кандидат има ресурси за това.

Проверката завършва с решение и е издаден принудителен административен акт за корекция на годишния финансов отчет. Проверката на надзора показва, че „Еврохолд“ е скрил сделки със свои дъщерни фирми. През 2018 година дружеството, контролирано от Асен Христов, е изкупило вземания на свои дъщерни фирми. Те са на обща стойност 18 милиона лева. Обединени са в един пакет и са продадени за 22,7 милиона на софтуерна компания, собствениците на която са близки и дори бизнес партньори на Асен Христов в миналото. С разликата от 4,7 милиона е раздута печалбата на „Еврохолд“, която трябва да покаже, че компанията е стабилна и може да купи ЧЕЗ.

Цветанов и Асен Христов бягат в една посока

Друг проблем е, че като публична компания те имат задължението да го вписват в документите си и да уведомяват КФН, но не са го направили. Освен това са открити и други нередности в дейността на дружеството при емитирането на ценни книжа. Всички членове на управителния съвет, включително и Асен Христов, са глобени. Те обжалват в Районния съд в София.

В Административния пък вече е приключило делото на „Еврохолд“ по обжалването на принудителните административни мерки от решението на КФН. Кандидатът да купи ЧЕЗ е загубил и сега казусът ще се решава във Върховния административен съд. Засега печели Комисията за финансов надзор. Въпреки това от септември 2019 г., когато е взето решението на комисията, в „Еврохолд“ не са се съобразили с него и не са коригирали финансовия си отчет.

По едно от делата пише, че отчетите, които се разкриват публично, трябва да съдържат информацията, необходима на инвеститорите, за да вземат решения, и не могат да бъдат неверни, подвеждащи или с непълни данни, както е в случаят с този на „Еврохолд“ за 2018 година.

Резултатите от проверката на КФН са изпратени в прокуратурата, НАП и ДАНС, където данните се анализират. При обективна работа на обвинението и на разследващите „Еврохолд“ няма да има никакви шансове да се сдобие с акциите на ЧЕЗ, защото грубо са погазени нормативни разпоредби. Това не само корозира доверието в компанията, която иска да стане основен снабдител с електроенергия на над 2 милиона крайни потребители, а е публична демонстрация на наглост и несъобразяване със законите и нормите в държава от Европейския съюз.

Междувременно „Еврохолд“ се забърка и в голям скандал в Румъния, където компанията развива дейност и румънските власти разследват с далеч по-бързи темпове нарушенията й, отколкото нашите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html