събота, 4 май 2024 г.

Четирима убити, 50 арестувани след революцията в САЩ

Батални сцени се разиграха във Вашингтон, където Конгресът вчера започна утвърждаването на резултатите от изборите за президент. Хиляди привърженици на Тръмп тръгнаха към Капитолия по негов призив, нахлуха в залите на Сената и Камарата на представителите и прекъснаха заседанието, като в продължение на почти три часа тълпата владееше положението. Кризата приключи малко преди 18 часа местно време в сряда. В безредиците бе простреляна жена, която почина по-късно. Ашли Бабит е привърженичка на Тръмп, 14 години е служила във ВВС, стана ясно от думите на съпруга й. „Загинаха общо четирима души по време на протестите“ , съобщи междувременно на пресконференция ръководителят на полицията във Вашингтон Робърт Конти. „Трима други също са загинали в района около сградата на Капитолия: една възрастна жена и двама възрастни мъже са преживели различни травми, които са довели до смъртта им“, казва Конти.

Арестувани са 50 души по първоначални данни от полицията. Вечерният час във Вашингтон бе удължен с още един ден. Безпрецедентната ситуация бе окачествена като опит за преврат, метеж, противодържавен акт, позор. Полицията на Конгреса като цяло бе безпомощна и в началото почти не противодейства на щурма – хората с лекота преодоляха загражденията и охраната, превзеха зали и фойета, снимаха се в кабинетите на най-висшите политици, скандираха от трибуните, че Тръмп печели изборите и събраха всякакви трофеи. Едва след повече от два часа на пълен хаос, в които целият свят с удивление наблюдаваше случващото се в американската столица, отиващият си президент Доналд Тръмп призова привържениците си да се разотидат с мир. Дълго време полицията бе оставена сама да се справя с невижданото нахлуване, преди Белият дом да склони да изпрати подкрепление от Националната гвардия. В следобедните часове части за борба с безредиците започнаха отвоюването на емблематичната сграда от тълпата, като подстъпите към Капитолия бяха освободени с помощта на сълзотворен газ.

Броени минути преди 18 часа местно време, когато във Вашингтон влиза в сила вечерен час, на конгресмените бе докладвано, че сградата е обезопасена. Новината бе посрещната с аплодисменти от политиците, които бяха евакуирани на неизвестно място. Появи се неофициална информация, че в сградата са открити самоделни взривни устройства. Експлозиви са били обезвредени и в централата на Републиканците във Вашингтон.

В сряда неприкосновеността на Капитолия бе нарушена за пръв път от август 1814 г., когато англичаните атакуват и опожаряват сградата във войната от 1812 г., твърдят историци.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html