събота, 4 май 2024 г.

Бунтът приключи, Тръмп го чака импийчмънт и съд

<br><br>
6 януари 2021 г.: Залата на Сената е барикадирана от охранители с огнестрелни оръжия, докато поддръжници на Тръмп се опитват да нахлуят

Доналд Тръмп ще бъде принуден да напусне по–рано Белия дом от 20 януари, когато е инагурацията на новия президент Джо Байдън. В Конгреса вече обмислят как да се ускори процедурата по отстраняването на Тръмп след днешните събития във Вашингтон. Документите за отстраняването на сегашния президент вече се готвят, заяви член на Палатата на представителите Илхан Омара. „Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен от длъжността си. Не можем да му позволим да остане на поста си, това е въпрос на запазване на държавата“, написа тя в Туитър. Най–вероятно Тръмп ще бъде обвинен в държавна измяна, което означава, че ще бъде и съден.

<br><br>Заседанието беше прекъснато заради бунта, няколко души са арестувани заради съпротива на полицейски заповеди

Хиляди негови подръжници се събраха на митинг пред Капитолия, където трябваше да се състои заседание, на което да се утвърдят резултатите от изборите. Митингът започна с реч на Тръмп, в която той обяви, че няма да признае изборните резултати. Това беше сигнал към хората, част от които атакуваха сградата на Капитолия. Полицията и охраната не успяха да спрат натиска и стотици протестиращи нахлуха в нея. Сенаторите бяха изведени през задните входове, но част от тях останаха вътре и трябваше да се крият между седалките. Полицията не смееше да се намеси сериозно, това обаче направи охраната от специалните служби. Нейни служители извадиха пистолети и произведоха няколко изстрела. Според някои източници, имало е ранен един протестиращ.

<br><br>Фоторепортерите, които отразяваха на живо заседанието, показват как няколко конгресмени се опитват да избягат от залата. Малко по-късно сенаторът-републиканец Марко Рубио описа случващото се като "Антиамериканска анархия в стила на третия свят"

Бъдещият президент Джо Байдън нарече случващото се метеж и поиска от Тръмп да поеме отговорност и в национална медия да призове своите сподвижници да се разотидат. За огромна изненада, Тръмп го направи почти веднага. Във видеообръщение той помоли хората да се разотидат: „В името на нашия живот и нашата държава, отидете си вкъщи“, каза Тръмп и се прибра в Белия дом.

Преди това той нареди на Националната гвардия да тръгне към Капитолия. Преди това спецчасти на ФБР нахлуха в сградата и започнаха прочистването й. Войниците на Националната гвардия се бяха разположили в околните улици в очакване на още безредици.

<br><br>Докато полицаите пазят входните врати - няколко души се опитват да се изкачат по фасадата на Капитолия и да провесят знамена на Доналд Тръмп

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html