понеделник, 6 май 2024 г.

Китай е на път да подчини целия свят. Не с войни, а с много пари

Китай е една от най-големите държави в света, която с всяка година увеличава икономическото си и политическо влияние. За разлика от САЩ, които искаха да наложат своята политика чрез войни и надпревара във въоръжаването, китайците го правят далеч по–мъдро и успешно – с много пари. За последните 10 години Пекин практически превърна десетки държави в свои колонии. Ето как става това:

Страны–должники Китая. Чем темнее цвет, тем больше страна сидит в долгах у китайских инвесторов. Инфографика взята с сайта www.statista.com

Карта на страните-длъжници на Китай. Колкото по–червен е цветът, толкова повече са дълговете към китайските инвеститори

 

Африка

 

Черният континент дълго време е зависим от други държави. През 19 и 20 век повечето страни в Африка бяха европейски колонии. След това стана арена на противоборството между СССР и САЩ. А днес тяхното място е заето от Китай, който успя да превърне континента в място за източване на ресурсите. Това стана много просто – Пекин подписва търговски договори с с някоя от страните за милиарди долари. Скоро властите разбират, че няма как изпълнят своята част от сделката и китайците просто вземат за себе си отделни предпрития или цели части от икономиката заради дългове. Някои държави дотолкова са се обвързали с китайските дългове, че просто са се превърнали в колонии. Но ако в миналото европейците строяха училища, болници и пътища, то Китай просто взима пари и ресурси. Страни като Джибути, Нигер, Конго и Замбия дължат между 15 и 50 милиарда долара. Според финансисти те нямат никакъв шанс да върнат тези пари.

При этом власти африканских государств считают китайские кредиты счастьем, источником будущего богатства и процветания

 

Шри Ланка

 

През 2008 година властите в Шри Ланка взеха кредит от Китай 8 милиарда долара за строителството на пристанище. За нещастие проектът се оказа пълен провал, корабите отказваха да влизат в него. В резултат на това през 2017 година пристанището бе дадено на Китай под наем за 99 години, като от дълга бяха опростени едва 1 милиард. Сега Шри Панка няма пристанище и трябва да връща 7 милиарда долара.

Тихоокеанската държава Вануату се оказа в същото положение. Взе 270 мимлиона долара за строителство на пристанище. През 2018 година го предаде на Китай и сега Пекин строи там военна база.

Скорее всего, рано или поздно Китай перезаключит договор со Шри-Ланкой на новых условиях: порт перейдёт в полное пользование, а взамен китайцы простят долг. Ну или дадут новых кредитов

Пристанището в Шри Ланка, което държавата трябваше да даде на Китай

 

Централна Азия

 

Две държави от Централна Азия също попаднаха под икономическите удари на Китай. Пакистан взе през 2015 година 16 милиарда долара за изграждането на пристанището Гвадар. Сега се принуди да го даде под наем на Пекин за 46 години. Според условията Китай ще получава 91 % от печалбата и 85% от дейностите в „свободната зона“ около пристанището.

Таджикистан даде на китайците най-голямото си златно находище срещу невърнат кредит от 330 милиона долара.

 

Десетки държави се намират в дългова яма

 

Още десетки държави дължат огромни пари на Китай за различни проекти. Сред тях са такива богати на природни ресурси страни като Венецуела, например. Както и раят за туристите Малдивите. Дори Русия е на прага да бъде въвлечена в дълговата спирата на Пекин. Държавната компания Роснефт дължи повече от 45 милиарда долара, като една четвърт от тази сума е дадена от Китай. Парите трябваше да отидат за бъдещи проекти и доставка на продукти от нефт. Компанията обаче предпочете с тези пари да върне стари кредити, а част от тях направо бяха откраднати. Затова сега Роснефт доставят нефт на Подбенебесната буквално безплатно.

В края на миналата година Европейският съюз даде съгласие за подписване на инвестиционен договор с Китай. Унгари и Сърбия започнаха строителството на високоскоростна железница между Будапеща и Белград. С китайски пари и за китайски влакове. И ако двете страни не успеят да я изплатят, тя ще стане собственост на Пекин.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html