вторник, 7 май 2024 г.

Отпускаме 100 000 евро помощ на Хърватия

Министерският съвет е взел решение да отпусне 100 000 евро помощ за Хърватия. Това обяви на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Парите ще отидат за възстановяване на две емблематични сгради, свързани с историята и на България – Горноградската гимназия в Загреб и Академията на науката.

„Помолихме нашето посолство да проучи къде са най-належащите нужди, къде са най-големите щети. Първата е Горноградската гимназия. Там ще отпуснем 50 000 евро, за да подпомогнем нейното възстановяване. Другата сграда е на Хърватската академия на науките и изкуствата. Според изчисленията на Министерство на културата на Хърватия, за възстановяването ще бъдат необходими над 5 милиона евро“, уточни външният министър.

Захариева посочи, че в момента се правят оценки на щетите и ако има нужда от допълнителна помощ, ние сме готови да я окажем. „Все още има проблем с водоснабдяването в засегнатите райони, така че с министъра на икономиката проведохме съвещание. Говорихме с БЧК, както и с производители на минерална вода. Вече имаме информация, че двама големи производители от Смолян и Велинград ще осигурят по един ТИР с вода“, добави Захариева.

Премиерът Бойко Борисов също изрази пред хърватския си колега Андрей Пленкович в телефонен разговор готовността на българската държава да окаже помощ и съдействие при преодоляване на последствията от природното бедствие.

Седем е вече броят на жертвите на смъртоносното земетресение с магнитуд 6.4, разтърсило вчера Хърватия. Сред загиналите са 12-годишно момиченце и шестима мъже.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html