понеделник, 6 май 2024 г.

Игор Коротченко: Има вариант за гражданска война в САЩ и разпадане на НАТО

Ще отстъпи ли Доналд Тръмп Белия дом на Джо Байдън или ще раздели Съединените щати? Насочват ли се американците към истинска гражданска война или в страната ще настъпи хаос? В новия американски военен бюджет има предложение за санкции срещу Турция заради ракетите С-400 и как това ще се отрази на НАТО? И разбират ли другите държави, че няма смисъл да купуват американски оръжия, в които имат електронни чипове, които им позволяват да бъдат блокирани? На тези и други въпроси отговори пред Правда Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“.

Игор, ситуацията в САЩ е изключително напрегната. След изборите политическата обстановка се влошава, коронавирусът продължава да настъпва, бунтовете се засилват. Според вас нещата могат ли да стигнат до гражданска война?

– Не мисля, че в Съединените щати ще има гражданска война, поне не във формата, в която сме свикнали. За нас, руснаците, гражданската война е бели срещу червени, едната половина от населението е във война с другата. Не мисля, че това ще се случи в САЩ. Байдън печели, Тръмп отстъпва. Да, всеки от тях има сериозна сила, зад тях има поддръжници, но е малко вероятно САЩ да стигнат до такава гражданска война, която знаем от учебниците. Но е много вероятно политическите и уличните битки да продължат. Но като цяло мисля, че Байдън ще положи клетва нормално, церемонията по встъпването в длъжност ще се състои. Въпросът е: ще доживее ли до края на президентския си мандат? Ако не доживее, вицепрезидентът Камала Харис ще стане новият президент. От друга страна Тръмп вече обеща да се бори за нов мандат след четири години. Ще видим. Във всеки случай избирането на Байдън е до известна степен стабилизиране за Съединените щати, защото именно Тръмп доведе дестабилизацията. До известна степен той беше един вид американски Горбачов, тоест пося хаос.

Игор Коротченко

Но той не унищожи САЩ, за разлика от нашия Горбачов …

– Да. Въпреки това той сдава поста, има размирици, но все пак САЩ си остават военна сила номер едно. И все пак американската демокрация, колкото и съвършена да е или пък не, работи, смяната на властта се извършва, идва нов лидер. До известна степен това също дава възможност на политическата система в САЩ да се адаптира към настоящите предизвикателства и заплахи. Следователно е трудно да се прецени как и накъде ще се развиват по-нататък американското правителство и общество, каква ще е ситуацията. Ще съдим по крайния резултат след години.

Любимата ни Дженифър Псаки ще се завърне в американската политика. Как оценявате това?

– Все още всички помним известната шега на Сергей Лавров, когато той й подаде розова ушанка със значка на съветски войник, а тя, щастлива, сложи тази ушанка и веднага се снима с Кери и Лавров. Интелектуалният потенциал на някои хора там, дори в Сената и в Конгреса, е очевидно много нисък. Виждаме ограниченото мислене и дори глупостта на моменти на говорещите по медиите. Въпреки това като цяло политическата система е ефективна. Можем да се смеем на Псаки, на фирми като Apple или Boeing. Да, има и глупаци в американското общество, но като цяло системата им е ефективна. Съединените щати, губейки лидерската си позиция от Китай, въпреки това остават сериозна сила със сериозни военни, финансови и икономически възможности. Това е много сериозен враг за нас, враг номер едно, това е основният враг за нашето разузнаване и контраразузнаване, както беше през цялата съветска история.

Дженифър Псаки и Сергей Лавров

Американският военен бюджет за следващата година е 747 милиарда долара – просто космически по размер …

– Да. Това са много пари, абсолютно огромни.

Появи се разцепление между американските военни съюзници. Възникна много странна ситуация – във военния бюджет на САЩ са предвидени санкции срещу страна член на НАТО – Турция заради закупуването на нашата система С-400. Колко безопасно е това за цялостта на НАТО?

– Между Турция и САЩ отдавна има остри противоречия, защото американците се готвеха да свалят Ердоган от власт. Спомняме си опита за военен преврат в Турция, който беше иницииран от САЩ, американците бяха зад него. Но според легендата нашето разузнаване е знаело за това, Владимир Путин е бил информиран, че се подготвя преврат, кой и кога планира да го извърши и е предупредил Ердоган. Не знам дали това е така или не, но така се говореше тогава. Турците купиха С-400, сега искат да купят втора партида. Ердоган прие предизвикателството на американците и показа зъбите си на САЩ и НАТО. За нас е важно Турция да не се откаже от тази сделка и да купи втората партида от С-400. За нас е важно Турция да купи Су-57. Може би ще се получи. Това е важно за нас, защото наистина ще раздели НАТО и отслабването на НАТО е до известна степен ще развърже ръцете на Русия. В този случай ние преследваме нашите икономически и геополитически интереси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html