понеделник, 6 май 2024 г.

Започна ли войната на ваксините?

Ваксината на Оксфордския университет на пазара след Коледа? - NOVA

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

За мен все по-видима става „войната на ваксините“.  Английският регулатор за лекарства MHRA днес  одобри, както и се очакваше, ваксината на Астра Зенека. Това би трябвало да се разглежда като добра новина и за страните в ЕС, защото Европейската комисия е договорила 400 млн. дози –  най-голямото количество ваксини, точно от този вид. САЩ са договорили 300 милиона. Ваксината на Астра Зенека обаче изглежда започва да става част от новия епизод „Ковид-19 – войната на вакисните“. Оказа се, че Астра не са подали документи за одобряване на ваксината от европейския регулатор ЕМА. Изглежда като усилие на Борис Джонсън да забави одобряването на ваксината от ЕМА и да демонстрира предимството на Великобритания с 4-5 млн. имунизирани. Великобритания изчерпа вече квотата си от Пфайзер (следващите доставки са за март) и нямат договор с Модерна за доставки преди март. Показателно е, че се очаква одобрение на ваксината Астра в следващите дни и от любимата бивша английска колония Индия.

Войната започна, когато американския регулатор FDA, обяви тестовете на Астра за съмнителни, защото са проведени недостатъчно хомогенно. Последицата бе, че ваксините на Пфайзер и Модерна, които влязоха след Астра в 3-та фаза на клинични изследвания, успяха да станат първите одобрени ваксини в САЩ и ЕС. В средата на декември, обаче стана ясно, че и Пфайзер, и Модерна нямат достатъчно ваксини за САЩ и ЕС (имат само около 40 млн. дози). Резултатът от това е, че САЩ и ЕС влязоха в конкуренция точно за тези дози, Доналд Тръмп дори забрани износа на ваксини. Добре, че Пфайзер произвежда част от продукцията си в Белгия.

Показателно за войната на ваксините е, че Израел ще получи 5 млн. дози, т.е. колокото Германия. Причана е, че Израел плаща 30 долара за ваксина, а ЕС 18 долара. В същия момент Астра имат поне 10 пъти повече вече произведени ваксини и макар че ЕС и САЩ платиха предварително на производителите на ваксини, дори и след това да трябва да изхвърлят някои, ако не са успешни. Идеята бе дори някои ваксини да са неуспешни, да има достатъчно готови произведени ваксини от миналите тестовете. Ще е интересно дали Европейската комисия и страните в ЕС ще се опитат да накарат Астра да си изпълни обещанието за ваксини, защото те са най-големият инвеститор. Разбира се на хоризонта са 5-6 ваксини, които са във фаза 3. Поне една от тях се очаква през следващите 1-2 седмици. В рамките на следващите 2-3 месеца ще се появят и още четири вида.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html