петък, 3 май 2024 г.

Мангъров прати Хекимян да се ваксинира срещу рак на матката

Новият шеф на новините в bТВ Антон Хекимян остана без думи в сутрешния блок на телевизията, след като доцент Атанас Мангъров го покани да се ваксинира срещу рак на шийката на матката. Въпреки абсурдно звучащото изказване най-големият критик на Националния оперативен щаб и мерките срещу коронавируса продължи:

Ако дойдете при мен да се ваксинирате с ваксина за рак на шийката на матката, въпреки че нямате матка, няма да ви накарам да подпишете информирано съгласие. Аз самият съм ваксиниран с такава ваксина, ваксинирани са и двамата ми синове, както и дъщеря ми. Това не е мой експеримент, това е медицина. Пише го след 33 страница в учебниците, а всички, които не са го направили, са стигнали максимум до 25 страница в Медицината, каза Мангъров и обясни, че това е вирус, който засяга както жени, така и мъже.

Имунологът отново заяви, че няма да се ваксинира по две причини – първата е, че все още има антитела, т.е. той е от онези 80% от хората, които са изкарали коронавируса, втората е че ваксината все още не е добре изпитана.

Това, което се прави, едно такова нещо да се въвежда в масова употреба е малко рисковано. Това не е медицина. Ако ще си говорим за медицински неща, работите стоят по съвсем различен начин. Тази ваксина, нейното клинично проучване, е започнало на 29 април. Получила е разрешение в края на годината. Тази година двамата ми синове взеха специалности – по детска медицина и кожни болести. За да вземеш такава, трябва освен да вземеш изпита, да работиш и 4 години. Както не можеш да станеш детски хирург за 2 месеца, така и не може да създадеш една ваксина за 6-7 месеца. Само да кажа, че ваксината за рака на шийката на матката, за човешкия папилома вирус е създадена от 1981 – 2006 г. И за нея още има резерви, подчерта доцент Мангъров.

Аз съм за ваксините. Сигурно съм ваксинирал няколкостотин души и то мъже, с ваксина за шийката на матката. Ако дойдете при мен, сигурно ще ваксинирам и вас или поне ще ви убедя да се ваксинирате. Но трябва да имаш основание, за да направиш такова нещо. В случая виждате, че въпреки всички разкази на експерти, когато отидеш да се ваксинираш, подписваш информирано съгласие, т.е. ти си носиш отговорността. Това не е така за всяка медицинска процедура, подчерта медикът.

За да спрем епидемията, трябва да стигнем колективният имунитет, който се получава по два начина. Единият е дивият, който го играем в момента – като човек се заразява, както аз и премиерът Бойко Борисов, образува си антитела и не се разболява пак. Вторият начин е изкуственият – безрисков и много по-безопасен, като се направи ваксина. Само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за 3-4 месеца. Съветвам всички хора, които са рискови, които ходят с маски в тоалетната, които стоят с маски сами в автомобила си, да се ваксинират. Защото при тях стоят две възможности: да се разболеят с всички произтичащи от това рискове, и другото – да поемат риска за ваксината. Много хора ходят на екскурзии в Чернобил и нищо не им става, но аз не ви съветвам, защото може след време да получите рак на еди какво си, каза още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html