понеделник, 29 април 2024 г.

Борислав Райчев от „Сила“: Свалихме през 2013 Бойко, сега искаме импийчмънт на Радев

 

 

Борислав Райчев е на 33 години, с две деца и активна гражданска позиция, която винаги е защитавал през годините. От 2013 е председател на гражданското сдружение „Сила”, което организира успешните протести срещу високите цени на горивата, довели до свалянето на правителството на Бойко Борисов през 2013 година. Сдружението „Сила” е създател на инициативата „Бъди човек”, която продължава и в момента всяка Коледа и Великден, като чрез нея се събират дарения на хранителни продукти от първа необходимост, както и дрехи за бедни и хора в пенсионна възраст.

 

Интервю на Борис КРУМОВ

 

Господин Райчев, какви са мотивите за подписката срещу президента Румен Радев, която стартира в средата на месец октомври?

 

  • Мотивите са няколко, като се започне от пренебрегването на епидемиологичните мерки от страна на президента Радев, явното му обвързване с БСП, прякото подчинение на лидера на социалистите Корнелия Нинова, и се премине през това, че президентът е разединител на нацията, нагнетява обществено напрежение с изказванията и действията си и не на последно място подтиква хората към радикализъм и протести с недобър край.
  • Да, но и вие през 2013 действахте радикално срещу първото правителство на Бойко Борисов?

Нека да направим голяма разлика между първото правителство на Бойко Борисов и сегашното. Тогава държавата живееше под полицейския ботуш на един неук и семпъл човек като Цветан Цветанов. Помните ли показните му акции, помните ли заканите му срещу лекари и назначенията му в кабинета, довели до оставката. Мисля, че Борисов си е взел поуки оттогава и антуражът му е коренно променен.

Колко подписа срещу Радев събрахте до момента?

 

  • Имаме събрани около 20 хиляди подписа, продължаваме да събираме до 15 януари. Всеки, който желае да се подпише, може да го направи до паметника на Цар Освободител в София. Подписи се събират още в Бургас, Плевен, Стара Загора, Ловеч и в останалите областни градове в страната. След това ще изберем делегати на конгрес на сдружението, които от името на Инициативния комитет ще входират подписката в Народното събрание.

 

И какво очаквате да направят депутатите?

 

  • Депутатите са длъжни по Конституция, когато нещо е от обществено значение, а в този случай подписката е обществена, защото засяга цялата държава, да я внесат в дневния ред на Парламента и да я гласуват до две седмици. За импийчмънт са необходими 2/3 от гласовете на народните представители.

 

Тоест очаквате да гласуват за отстраняването и депутати от БСП?

 

  • Да, очаквам и депутати от левицата да се вслушат в здравия разум и също да гласуват за отстраняването на президента. те имат достатъчно основания за това, след като Радев открито флиртува с Мая Манолова и Христо Иванов, които пък неистово искат да ни управляват.

 

Защо сега решихте да организирате подписката, не се ли притеснявате, че ще ви обвинят в изпълняване на политическа поръчка от страна на управляващите преди изборите?

 

  • Очакваме, но подписката е абсолютно независима от партии. Разписват се всякакви хора – и такива над средна възраст. Голяма част от тях са хора с образование, огорчени от поведението на един разединител, както и много млади хора. Тези, които се подписват, са добре запознати с политическата ситуация, виждат напредъка на България в Европа и минусите, които бихме натрупали при промяна на ситуацията от синьо към червено. Всички помним как по времето на БСП бяха спрени фондовете от Европейския съюз и средствата бяха замразени, защото от Европа бяха убедени, че при това управление ще се стигне единствено до разграбване. А ако твърдим, че Бойко Борисов е марионетка на Ангела Меркел и Европа, то тогава защо даваме Германия като пример за добър и подреден живо. Нима не искаме да живеем като тях? Мога да ви разкажа една интересна случка – двама братя пилоти, познати на Румен Радев, ми споделиха, че за да си добър във въздушния бой, трябва да си много подъл човек. Във военния смисъл това помага, но в управлението, в ръководенето на една държава, това никак не е добре. А съм чувал, че Радев е бил много добър военен пилот …

Как ще коментирате политическата ситуацията в момента?

  • Един пилот пикира над летище, пълно с пътници, и желанието му е да бъде бомбардирано това летище. Целта е да се изкарат едни хора напред, които отдавна не са в политиката или антропологически не са за политиката. Как ви се струва Гъмзата социален министър например, Софи Маринова – на културата, и Иво Сиромахов, примерно, министър на транспорта. Подобна е ситуацията и с така нареченото Отровно трио, което аз наричам Трио Божкови. Да не говорим за вълчия апетит на Мая Манолова и Христо Иванов-Бойкикев да влязат в управлението и да участват в разпределянето на порциите. Какво се получава  на практика – Мая Манолова, Отровното трио, Слави Трифонов и „Да, България” искат да управляват, подкрепени от един президент, който пък е подкрепен от БСП, и да формират „Кабинет на отравянето”. Без да спазват нормите за етикет, за мярка, бъдещите депутати от тези четири фракции според мен ще искат единствено линч и реваншизъм срещу всеки инакомислещ.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html