вторник, 7 май 2024 г.

Обвиниха България в тайно военно сътрудничество с Русия

„Панцир-С1“

Колкото и да се опитва България да докаже своята лоялност към Запада, тя винаги е под подозрение за тайно сътрудничество с Русия. Така че може би не беше необходимо  страната да се присъединява към НАТО? Така започва материалът на Pravda.ru, посветен на България и военно-търговските отношения между Русия и Сърбия.

На 17 декември балканското издание на Радио „Свобода“ публикува разследване на свои журналисти за това как Сърбия получава руско оръжие през България. Въз основа на данни от специализирания уебсайт за проследяване на полети Flightradar 24, разследващите са стигнали до заключението, че на 3 март и на 26 юли миналата година със самолети Ил-76 са транспортирани ракетната система за противовъздушна отбрана „Панцир-C1“ и 10 леки бронетранспортьора „БРДМ-2“. Журналистите доказват също, че България е разрешила транзитното преминаване на системите за противовъздушна отбрана „С-400″ и „Панцир“ до Сърбия през ноември миналата година, където са участвали в съвместни сръбско-руски военни учения.

С-400

Като споменават транзитното преминаване на „БРДМ-2“, журналистите упрекват България и припомнят, че Румъния е отказала да пропусне руските бронирани машини под предлог, че това е отговор срещу „агресивната“ политика на Москва в Украйна, но, българското правителство не е направило това. Говорител на българското външно министерство коментира пред  Радио „Свобода“, че „нито ООН, нито Европейският съюз, нито ОССЕ налагат някакви ограничения на Сърбия по отношение на отбранителните продукти“. Българското външно министерство не уточнява каква информация е получена в София за товара на двата полета, с които е превозвена военната техника. В друго изявление външното ни министерство заявява, че разрешението за преминаването на „Панцир-С1“ е издадено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

България е слабото звено на НАТО

Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев (в служебното правителство на Марин Райков), коментира, че няма механизъм за контрол на товара на подобни полети над България.

Когато искането идва от руското външно министерство, то посочва за какъв товар става въпрос, но няма механизъм за контрол. Просто трябва да вярваме на това, което ни е казано, казва той.

Според Тагарев действията на България показват, че тя е „доста приятелски настроена към Русия и нейните намерения“ и това прави страната „слабо звено в системата за отбрана и сигурност на Европейския съюз“. И допълва, че съвременните руски ракетни системи, с които разполага Сърбия, могат да се използват за разузнавателни цели и това предизвиква безпокойство.

Особено внимание трябва да се обърне на системите, които могат да се използват и за разузнаване – било то радарни или други средства, заявява още Тагарев.

Тодор Тагарев

България доказва лоялност към Запада

Журналистите от Радио „Свобода“ обръщат внимание върху факта, че българските власти, в деня след публикацията, са експулсирали руския военен аташе от страната по обвинения в разузнавателна дейност. Посолството на САЩ веднага поздрави София за добрата й работа за подобряване на сигурността, страстите се успокоиха, но засега. Но България постоянно е принудена да доказва лоялността си към Запада. Страната демонстративно води агресивна политика спрямо Русия. Гони дипломати, прави разследване за предполагаемото отравяне на българския гражданин Емилиян Гебрев, следвайки моделите на британското контраразузнаване. Всички помнят и скандала с обвинението в шпионаж срещу Николай Малинов, председател на Национално движение „Русофили“ заради намерението му за създаване на русофилска партия. В България се тиражира и версията, че президентът Румен Радев е избран и с участието на руските тайни служби. Трябва да добавим и забавянето на строителството на „Турски поток“ през България, нещо за което руският президент Владимир Путин сигнализира преди година.

Заслужаваше ли си България да се присъедини към НАТО?

Независимо от това, въпреки тази безпрецедентна работа по дискредитиране на Русия, Западът не вярва на София. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сръбския вестник „Курир“ заяви, че Сърбия е суверенна държава и НАТО напълно приема политиката и на военен неутралитет и на избор на оръжия, подчертавайки, че Алиансът не възразява Сърбия да купува оръжия от Русия и Китай.

Доставките за отбрана са национално решение, каза Столтенберг.

Русофилията в България е на път да стане маргинална

В коментар за Pravda.ru, експертът но балканските въпроси и служител на Института по славистика на Руската академия на науките, Георги Енгелгардт подчерта, че в България има русофилски симпатии и за това има „огромни исторически основания“. Според него, „не е изненадващо, че структурите на НАТО и отделните западни сили полагат последователни и сериозни усилия за изкореняване на тези симпатии в българското общество, за да не се позволи на техните носители да влязат в управлението на България, да бъдат прочистени хората, които имат добро отношение към Русия от важните структури като правителство, армията и различни агенции за сигурност“.

Георги Енгелгардт

Виждаме, че се извършват последователни действия за дискредитиране на имиджа на Русия в българското обществено мнение, в пресата. И крайната задача на това е да изкорени, да намали проруските настроения в тази страна, разбира се, до някакво пределно ниво“, казва Енгелгардт.

Защо Русия ще въоръжава Сърбия

Западът периодично бомбардира цивилни граждани в Сърбия в името на демокрацията и сега този вариант не е изключен: може да се наложи да се защитят албанците, когато извършват жестокости в Косовска Мировица и Белград реагира. Както заяви заместник-ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация Анатолий Пунчук, Русия ще продължи да помага на Сърбия във военно-техническата сфера за укрепване на бойната готовност на армията на тази страна. Според Пунчук в бъдеще се планира да се доставя модерна руска военна техника за нуждите на авиацията, противовъздушната отбрана и сухопътните сили на Сърбия. Той подчерта, че не става въпрос за доставки на кредит. Москва вече дари модернизирани танкове Т-72 на Белград като част от споразумение за военно-техническо сътрудничество. По време на прегледа на получената техника в Ниш, сръбският президент Александър Вучич благодари на Русия за доставката, отбелязвайки, че руските оръжия ще укрепят способностите за отбрана и позицията на военен неутралитет на сръбската държава.

Ми-35М

През юли директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев заяви, че през последните четири години Русия е доставила на Сърбия хеликоптери Ми-35M и Ми-17В-5, изтребители МИГ-29 и системи за противовъздушна отбрана „Панцир-С1“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html