понеделник, 6 май 2024 г.

Европа започна ваксинацията с най-възрастните

Голяма част от европейските държави-членки започнаха ваксинация срещу коронавируса днес, с първата сертифицирана от ЕС ваксина на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Мъж на 93 години беше сред първите ваксинирани срещу КОВИД-19 в Австрия, където от днес започна ваксинацията. В първата си фаза процесът в Австрия ще обхване възрастните хора над 80 години, живеещи в домове и пансиони, а след това ще бъдат ваксинирани медицинските служители в тези институции. До март се предвижда страната да получи близо 1 милион дози от същата ваксина.

Възрастна жена от дом за стари хора бе сред първите ваксинирани във Виена. Снимка Интернет

В дома за стари хора в германския град Халберщад  първата ваксинирана бе 101-годишната Едит Хвойцала. Тя приела ваксината спокойно и с усмивка  зад защитната си маска.

Първата имунизирана във Франция беше 78-годишната Морисет. „Това затопля!“, подхвърли тя и бе аплодирана от персонала на болницата „Рене-Мюре“ в Севран недалеч от Париж.

В Португалия първият ваксиниран в страната стана 65-годишният Антониу Сарменто, директор на клиниката за инфекциозни болести в болницата „Сан Жуан“ в град Порто.

В Кипър пенсионерите от домовете за възрастни хора в столицата Никозия и градовете Ларнака и Лимасол са първите, които ще получат ваксината. Лекарят от дома за възрастни в Лимасол Анастасиос Цифцис беше първият ваксиниран кипърски гражданин. Утре ще се ваксинира и 74-годишният президент Никос Анастасиадис. Ваксинирането му ще бъде предавано по националната телевизия, тъй като президентът иска да увери населението, че ваксината е безопасна, и да призове гражданите да последват примера му.

Първата ваксинирана в Швеция беше 91-годишната Гун-Брит Йонсон от дом за възрастни в община Мьолбю. Снимка Интернет

В Швеция и Дания също са направени първите имунизации с ваксината срещу КОВИД-19. Първата ваксинирана в Швеция беше 91-годишната Гун-Брит Йонсон от дом за възрастни в община Мьолбю на юг. „Нищо не усетих“, споделя възрастната дама. В Дания първият човек, инжектиран с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, беше 79-годишният Лейф Хайселберг от остров Фюн, който живее в дом за възрастни в Одензе и е с диабет. Той разказва, че се чувства чудесно и няма никакви проблеми след поставянето на ваксината.

За разлика от държавите в Западна Европа, в които първите ваксинирани са основно възрастни хора в  Словакия президентът Зузана Чапутова, повечето министри и депутати от парламента на страната бяха ваксинирани срещу КОВИД-19 в братиславската Университетска клиника.

Премиерът на Чехия Андрей Бабич бе първият ваксиниран. Снимка Интернет

В Румъния пък ваксина беше поставена първо на 27-годишна медицинска сестра в Националния институт за инфекциозни болести. Тя се казва Михаела Ангел и в началото на пандемията е оказала помощ на първия пациент в страната с установен коронавирус. През първия етап на кампанията в Румъния е планирано да се ваксинират медицинските служители в десетте най-големи болници за инфекциозни болести. След служителите в медицинските заведения и социалните служби ще бъдат ваксинирани гражданите в рискови категории – над 65 години или с хронични заболявания, както и работещите в държавни учреждения, в хранителната промишленост и в транспорта. При третия, масов етап на кампанията през април ще могат да се ваксинират всички желаещи граждани.

Ваксинацията в държавите-членки се извършва с първата сертифицирана от ЕС ваксина, тази на „Пфайзър“ и „Бионтех“. Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините – 9750 дози. На първия етап всяка от 27-те държави-членки ще може да ваксинира до 5000 души от приоритетни групи от населението. По-широка доброволна ваксинация в страните не се очаква да започне преди април догодина, когато ще има достатъчен запас от ваксини.

Основният център на производството на ваксината на „Пфайзър“ в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия в градчето Пурс край Антверпен. Именно оттам ваксината ще бъде превозвана към страните от целия ЕС.

Към момента Европейската комисия е сключила шест договора за поръчка на ваксина. Освен за тази на „Пфайзър“ и „Бионтех“ споразумения са подписани с компаниите „Астра Зенека“, „Санофи“-„Глаксо-Смит-Клайн“, „Джонсън и Джонсън“, „Кюрвак“ и „Модерна“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html