вторник, 7 май 2024 г.

Папа Франциск: Христос носи светлина за всички, не само за някои

Папа Франциск направи традиционното си коледно послание „Урби ет орби“ – „Към града и към света“ – от Апостолическия дворец във Ватикана, а не пред множество на площад „Свети Петър“.Посланието беше излъчвано в интернет.

В обръщението си папата призова страните да споделят ваксините си срещу коронавируса. Ваксината срещу коронавируса трябва да е достъпна за всички, на първо място за слабите и нуждаещите се, каза Франциск. Той призова да не се поддаваме на „законите на пазара и патентите, и да ги издигаме над законите на любовта“.

В този кризисен момент Бог ни дава братство чрез своя син Иисус, каза папа Франциск. Истинското братство, съпричастността между хората, независимо от етноса и религията, важи и за отношенията между народите. Христос носи светлина за всички, не само за някои, каза Светият отец.

Папа Франциск каза: Днес, в това време на мрак и несигурност поради пандемията, се появяват разни светлини на надеждата, като откриването на ваксината. Но за да носят надежда на целия свят, трябва да са достъпни за всички. Не можем да позволим на затворените национализми да ни попречат да живеем като истинско човешко семейство. Нито можем да оставим вируса на радикалния индивидуализъм да победи и да ни направи безразлични към страданията на другите братя и сестри.

Папата призова държавните лидери и компаниите да насърчават сътрудничеството, а хората – да бъдат щедри и солидарни със страдащите и уязвимите. „Нека насочим погледа си към многото, твърде много деца по света, особено в Сирия, Ирак и Йемен, които все още плащат високата цена на войната. Нека лицата им да докосват съвестта на всички мъже и жени с добра воля, така че да могат да се преодолеят причините за конфликтите и да се положат смели усилия за изграждане на бъдеще на мира“, допълни още папата.

Папата каза: Роди ни се дете и дойде да ни спаси! Той ни възвестява, че болката и злото не са последната дума. Примирението с насилието и несправедливостите, означава да се отхвърли радостта и надеждата на Рождество Христово. В този празничен ден отправям мисли към всички, които не се сломяват пред неблагоприятните обстоятелства, а се стремят да носят надежда, утеха и подкрепа, като помагат на страдащите и придружават самотните.

Папа Франциск спомена и онези, които днес не са с близките си и пожела на всички да преоткрият значението на семейството. „Нека Коледа е повод за всички да се обърнат към семейството. В този момент от историята ни, белязан от екологична криза и гибелен икономически и социален дисбаланс, които бяха влошени още повече от пандемията от коронавирус, е още по-важно да се приемем като братя и сестри“, отбеляза папа Франциск в посланието си.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html