понеделник, 6 май 2024 г.

На Тюркян чешма се роди нова анти ДПС коалиция

Освен ДПС още 4 партии почетоха жертвите на Възродителния процес пред Тюркян чешма в с. Могиляне – символ на бунтът на турци и мюсюлмани срещу комунистическите репресии. На днешния ден през 1984 година милиционерски куршум убива 18 месечната Тюркян по време на мирен протест срещу преименуването.

По различно време пред монумента на нaй-млaдaта жертва на Възродителния процес  цветя положиха лидерът на „Демократична България” Христо Иванов, председателят на ДОСТ Лютви Местан, лидерът на НДПС Гюнер Тахир и председателят на НПСД Орхан Исмаилов.

„Големият идеал за свободна европейска България може да бъде постигнат само ако преодолеем разделенията, поддържани и експлоатирани от ченгетата, и изградим бъдеще, в което законът е един за всички, така като и България е една за всеки от нас. Това не може да стане без лустрация и решително прекратяване на влиянието на мрежите на ДС, които са в основата на корупционното овладяване на българските институции от мафията“, написа лидерът на „Демократична България“Христо Иванов в профила си във  Фейсбук.

”През 1984 г. такава партия ДПС не съществуваше. Партийното присвояване от ДПС на героичния подвиг на българските граждани – турци и мюсюлмани, е долнопробна партийна кражба на история и на историческа памет”- заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан.

”Жертвите на “Възродителния процес” са герои на България, на българската демокрация, а не партийна собственост. Те заслужават признанието на цялата българска демократична общност и на всички демократични партии. За съжаление вече над 30 години тези събития, а оттам и общността на турците и мюсюлманите са оставени под властта и монопола на сарайското ДПС, като изключим появата на нашата партия ДОСТ” – продължи Лютви Местан.

“Тази година, след 30 години отсъствие на всички останали демократични партии, които безотговорно оставиха тази територия на ДПС за разгръщане на нейните митове и пропаганда по авторитарен образец, най-сетне Христо Иванов и членове на ръководството на ДБ са били тук, за да изразят почит пред Тюркян и другите жертви. Преди тях това бяха сторили само Евгени Михайлов и Георги Боздуганов,  основатели на „Движение 22-ри септември” и президентите Желю Желев и Петър Стоянов

Безспорно инициативата на Христо Иванов заслужава респект и уважение, защото само с общи усилия можем да се преборим с лъжата ДПС и нейната опасна и деструктивна роля в българската политика.“- заключи председателят на ДОСТ.

Прeдceдaтeлитe нa НПCД и НДПC – Oрхaн Иcмaилoв и Гюнeр Тaхир също положиха цветя прeд грoбa нa 18 мeceчнaтa Тюркян в c. Мoгилянe, oбл.Кърджaли.

Зaрaди пaндeмиятa нe ce cъcтoя трaдициoнният възпoмeнaтeлeн митинг зa жeртвитe нa Възрoдитeлния прoцec.

Както АНТЕНИ писа, до края на годината ще бъде учредено Гражданско сдружение между ДОСТ, НДПС, НПСД и граждански организации, чийто неформален говорител е бившият министър на земеделието Мехмед Дикме. Това сдружение ще бъде алтернатива на ДПС на парламентарните избори. Негови партньори ще бъдат партии от център-дясно на политическия спектър. Присъствието на лидера на „Демократична България” Христо Иванов на Тюркян чешма показва, че този партньор на отцепилите се от ДПС партии и активисти ще бъде по всяка вероятност формацията на Христо Иванов.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html