понеделник, 6 май 2024 г.

Най-разпространените коледни поверия – Първа част

Коледните празници са свързани не само с обилно количество храна и подаръци, но и с редица поверия. В различните краища на страната, че дори и различните народи си имат свои традиционни привички, които се стараят стриктно да спазват.

В Шуменско например гледат какъв ще им е късметът по три ореха. Ако са здрави ядките, здрав ще си и ти. В Котленско пък момичетата мият косите си с вода, в която са врели дрянови клонки, за да са дългокоси и здрави. В някои части на страната пък в нощта срещу Коледа отрязват 12 колелца от кромид лук и ги наричат на месеците от годината. На сутринта гледат кой месец ще е сух и кой дъждовен.

Силно разпространено е поверието, че коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа – нездрава година“, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни. Уви, тази година снежинките са само мираж.

По пепелта от бъдника пък се гадае за плодородието. Колкото повече, толкова по-плодородна година ни чака.

А който спечели паричката на Бъдни вечер, ще бъде жив, здрав и богат през цялата година.

Ако парата е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. В повечето краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.

Едно от най-старите поверия пък гласи, че ако две групи коледари се срещнат, не е на добре – през лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите.

Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6 януари (когато Христос е покръстен). Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея.

В зависимост от деня, в който отбелязваме Коледа, можем да разгадаем какво ни очаква. Ако е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници.
Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта – дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.
Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.
Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.
Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето – в изобилие. Князете ще ги хвалят, войниците ще се радват.
Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Пролетта ще е ветровита, лятото – с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще се разболяват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия – пожари, земетръси. Възрастните хора да внимават за здравето си.
Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото – сухо, а есента – ветровита. Войниците ще се радват, управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие. Да се пазят младите.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html