понеделник, 6 май 2024 г.

Калин Терзийски

Калин Терзийски е роден на 22 март 1970 г. в София. Завършва ВМИ в София и специализира психиатрия. 4 г. работи като психиатър в психиатричната болница в Курило. Там се запознава с жената на живота си – Ивана, която е психолог, и описва любовта си към нея в романа “Лудост”. После напуска болницата и се отдава изцяло на писането. Работи като сценарист в телевизии и радиа, а през 2006 г. е един от основателите на литературния клуб “Литература*Диктатура”, в който членува и брат му Светослав. Учредител е и на Асоциация на писателите в България.
Терзийски бързо си извоюва славата на скандален писател – след няколко сборника с разкази и 3 стихосбирки през 2010 г. издава автобиографичния роман “Алкохол”, пристрастява се до болестно състояние към бялото вино, а после се прочува и с двете си влюбвания – в актрисите Елен Колева и Диана Димитрова /д-р Огнянова от “Откраднат живот”/. Терзийски има издадени 4 романа и 7 сборника с разкази. 4 пъти е номиниран за наградата “Херликон”, а през 2011 г. спечели награда за литература на Европейския съюз.

1. Кои са трите събития на 2020 година?

Ще уточня предварително, че в никакъв случай не си позволявам да ги оценявам като добри или лоши, положителни или отрицателни. Всичко е въпрос на гледна точка. Абсолютно всичко е въпрос на позиция, ценностна система, нагласа: Падането на Тръмп и възкачването на Байдън; Ковид пандемията и реакцията на човечеството с всичките форми на тая реакция – от параноя през омаловажаване до страхова психоза; Създаването на ваксина срещу SARS CoV 2 – и надеждите, съмненията, реакциите около нея.

2. Кои са трите личности на отиващата си година?

Пак същото – никаква оценка по оста положително-отрицателно – Гейтс, Меркел, Гебрейсос

3. Кои са трите най-големи обществени провала?

Загубата на Тръмп на изборите; в българското пространство – загубата на доверие към правителството в част от обществото(по много причини, една от които е избирането на главен прокурор); и последно – не бих го нарекъл провал, но е все пак разочарование – загубата на Кубрат Пулев.

4. Кои са трите най-големи лъжи, които чухте?

Че ковид-19 е съвременната чума (при чума смъртността е от 40 до 100% – при ковид – 0.2-0.3% но вероятно и по-ниска с оглед на огромната скрита заболеваемост) ; че всичко, което се предприема в световни мащаби е от загриженост за живота на хората (мерките се налагат от същите правителства, които започват войни и подържат колосална военна промишленост); че здравната система у нас заслужава уважение и похвали

5. Кои са трите най-запомнящи се победи през последните 365 дни?

На 87-годишната а Елена от Казанлък над коронавирусната инфекция без никакви лекарства и само с помощта на народната медицина и силата на духа; все пак (макар и с много въпросителни) – създаването на ваксина срещу Covid-19; моята лична победа над типичното за българската интелигенция вечно малодушие и склонност към угодничество и търсене на подаяния (още от началото на пандемията вместо да очаквам парична или каквато и да било помощ от държавата, аз раздадох на нуждаещи над 3000 лв. спечелени именно с изкуство).

 

 

Предишна статияМира Радева
Следваща статияХристо Стоянов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html