вторник, 7 май 2024 г.

Вълна от помилвания в последните дни на мандата на Доналд Тръмп

Само за ден отиващият си американски президент Доналд Тръмп помилва или смекчи присъдите на 20 души. Между тях са и двама, които бяха осъдени в рамките на разследването за руска намеса в изборите, както и трима бивши конгресмени от Републиканската партия.

Сред помилваните е Джордж Пападопулос – съветник в кампанията на Тръмп за президентските избори през 2016-а. Бившият телевизионен водещ пледира „виновен“ през 2017-та година, че е излъгал агентите на ФБР за контактите си с Русия по време на разследването за намеса на Москва в президентския вот. Робърт Мълър, който ръководи разследването определи престъплението на Пападопулос като „сериозно“.

Друг човек, също излъгал в хода на разследването на Мълър, също беше помилван – адвокатът Алекс ван дер Зуаан.

Трима бивши конгресмени от Републиканската партия, които бяха помилвани, са осъдени за злоупотреба със дарения за политически кампании.

В списъка на Доналд Тръмп са и четирима американци, които бяха осъдени за убийството на цивилни иракски граждани, докато са работили за частна компания в Ирак през 2007-ма година.

Председателят на Комисията по разузнаване към долната камара на Конгреса – демократът Адам Шиф заяви, че Тръмп злоупотребява с правомощията си. Миналият месец американският президент помилва бившия си съветник по национална сигурност Майкъл Флин, който два пъти пледира „виновен“ в лъжесвидетелстване пред ФБР, а през юли беше помилван и дългогодишният приятел и съветник на Тръмп – Роджър Стоун.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html