неделя, 5 май 2024 г.

Още 10 години коронавирус? Не, това не е сензационно заглавие

Коронавирусът ще властва над света още 10 години! Мрачната прогноза направи съоснователят на германската биотехнологична компания BioNTech Угур Шахин пред „Гардиън“. На въпрос кога животът ни ще може да се върне към нормалния си ритъм, той отговори, че се нуждаем се от ново определение за „нормално“, защото вирусът ще остане с нас през следващите 10 години. „Новото нормално“ след ваксинирането на хората означава, че няма да има блокади, ограничения, фирмите няма да затварят и ще има по-малко пациенти в болница с коронавирус.

Все пак Шахин се презастрахова, че ваксината няма да промени живота ни толкова бързо, колкото ни се иска. Първите положителни резултати се очакват до края на следващото лято, а през предстоящия зимен сезон ваксината няма да повлияе върху броя на заразените. Шахин е на мнение, че 60-70% от хората в света трябва да се ваксинират, за да се образува стаден имунитет. От компанията обявиха също така, че планират до края на 2021 година да произведат 1,3 милиарда дози.

Шахин изрази увереност, че ваксината му срещу коронавируса ще е ефективна и срещу новооткрития щам в Обединеното кралство, но уточни, че са необходими допълнителни проучвания, за да бъде напълно сигурен. Компанията обаче може да адаптира ваксината за 6 седмици, ако е необходимо.

В момента не знаем дали нашата ваксина е в състояние да осигури защита срещу този нов вариант на вируса, който има девет мутации, а не една, както е обичайно. Протеините във варианта на щама в Обединеното кралство обаче са 99% същите като тези в познатите ни до момента и ние сме уверени, че ваксината ще бъде ефективна, коментира Шахин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html